fallback

Секторът на имотите в Португалия се възражда

Третото тримесечие на миналата година беше най-доброто за пазара на бизнес имоти от 2007 г. насам

13:06 | 07.04.15 г.

През последните няколко години икономиката на Португалия мина през серия от сериозни проблеми. Сега обаче има достатъчно основание да се смята, че ако не „възкръсва“ от кризата, секторът на имотите в страната поне се възражда, пише онлайн изданието propertyeu.info.

По-малкият съсед на Испания излезе успешно от коригиращата програма на кредиторите си и положи основите на икономическата си трансформация. Потреблението в страната постепенно започна да расте, а безработицата – да намалява.

Пазарът на бизнес имоти в страната също се събуди. Консултантската компания Cushman & Wakefield очаква обемът на инвестициите в Португалия да надмине 1 млрд. евро през тази година.

Ако прогнозите на компанията се реализират, това ще е с 43% повече спрямо обемите, регистрирани през 2013 г., и тройно над нивата от 2013 г. През 2012 г. пък бяха отчетени едва 100 млн. евро инвестиции в бизнес имоти в страната.

Третото тримесечие на миналата година беше най-доброто за пазара на бизнес имоти в Португалия от 2007 г. По-голямата част от вложенията в сектора идват от чужбина – 86% към края на миналата година спрямо 37% през предходните пет години, отчита още компанията.

Американската инвестиционна компания Blackstone осъществи най-мащабната имотна сделка в Португалия през миналата година. Групата купи за 200 млн. евро портфейл от логистични и търговски имоти от Espírito Santo Fundos de Investimento Imobiliário (ESAF) – фонд мениджърът на Novo Banco Group, преди Banco Espirito Santo, която беше спасена от правителството по-рано.

Още големи сделки са напът да се случат в Португалия. Активите привличат големи американски опортюнистични инвеститори, които са водещите чуждестранни играчи на пазара на бизнес имоти в страната.

Португалия е популярна дестинация и за инвеститорите във ваканционни имоти от северноевропейските страни, както и от Китай. Китайците и изобщо гражданите на държави извън Европейския съюз са привлечени от програмата за „златни визи“ - издаване на разрешително за пребиваване в страната срещу определена инвестиция в имот или бизнес.

Според консултантската компания CBRE над 2 хил. души са се възползвали от програмата, като от тях повече от 1 500 са китайци. Това привлича и допълнителен азиатски капитал, като китайски строителни компании проучват възможностите за нови проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:10 | 13.09.22 г.
fallback