fallback

Подхранват ли банките на Острова опасността от нов имотен балон?

Кредиторите стават все по-щедри към инвеститорите в бизнес имоти, което създава някои рискове

10:00 | 22.05.15 г.

Банките разхлабват стандартите за кредитиране на строителите на бизнес имоти във Великобритания, съобщава Bloomberg. Това обаче подхранва опасенията за посяването на семената на нов срив на пазара в близко бъдеще предвид по-бързите темпове, с които се развива икономиката на страната, допълва информационната агенция.

„Банките се движат в същия цикъл на разхлабване на критериите, които трябва да покриват кредитополучателите и техните проекти. Те удвоят рисковете заради нарастващата активност в регионалните градски центрове, които поне досега не се представяха добре по отношение на ликвидността на активите”, коментира Джо Валенте от JPMorgan Asset Management в Лондон.

Решението да се облекчат стандартите за отпускане на заем за строителство на нов проект означава, че кредиторите стават все по-малко устойчиви на евентуален нов спад на пазара, допълва и Английската централна банка. Институцията припомня, че правителството похарчи около 1 трлн. паунда пари на данъкоплатците, за да спаси банковата система по време на световната финансова криза.

Комисия на Централната банка планира да предприеме и „подходящи действия”, ако стандартните практики „заплашват да се развият по неустойчив начин”.

Банките и други кредитори вече са готови да финансират до 70 на сто от стойността на проектите им на Острова, спрямо до 50-60% на сто преди три години, според доклад на консултантската компания Laxfield Capital Ltd. Делът на външното финансиране на проектите преди кризата достигаше 75-80 на сто, припомнят анализаторите.

Заради рекордно ниските лихви и програмата за количествени улеснения на Европейската централна банка инвеститорите все повече се насочват към пазара на имоти в търсене на по-висока доходност. В момента новият капитал, който се насочва към сектора на бизнес имотите в глобален план, възлиза на 429 млрд. долара, изчисляват от консултантската компания DTZ.

Същевременно пазарът на ценни книжа, обезпечени с ипотеки, във Великобритания все още не успява да се възстанови от кризата. Съдебните битки между инвеститори, мениджъри и емитенти също са нещо обичайно за съдилищата в Лондон.

Английската централна банка обаче поне засега не възнамерява да увеличава разходите за заемния ресурс, а Европейската централна банка възнамерява да засили количествените улеснения. Това на свой ред кара експертите да очакват, че банките ще станат още по-щедри към инвеститорите в бизнес имоти на Острова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:16 | 13.09.22 г.
fallback