IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на съществуващи жилища в САЩ се повишават с 5% през май

Свиването на продажбите през април се обяснява с по-малкия брой на жилища на пазара

19:49 | 22.06.15 г. 1
Продажбите на съществуващи жилища в САЩ се повишават с 5% през май

Продажбите на съществуващи жилища в САЩ са се увеличили с 5,1% през май, съобщи The Wall Street Journal. Данните са окуражителни за сектора след неочаквания спад на продажбите през април.

Сезонно изгладените данни на Националната асоциация на брокерите показват, че към края на май в САЩ са продадени 5,35 млн. жилища. От асоциацията ревизираха в посока нагоре и данните за продажбите към април – от 5,04 млн. до 5,09 млн. жилища.

Очакванията на пазара бяха за ръст на продажбите, но в рамките на 4,2% до 5,25 млн. жилища, допълва още онлайн изданието на WSJ.

Постигнатият ръст всъщност е най-резкият от ноември 2009 година насам. За него допринасят и излизащите за първи път на имотния пазар купувачи. Според данните те вече са 32% от всички купувачи на американския имотен пазар. През май 2014 година техният дял беше 27 на сто.

Според анализаторите, цитирани от WSJ, спадът през април може да се обясни с липсата на достатъчно жилища в продажба. Това предизвика ръст на цените и едновременно с това – отдръпването на потенциални купувачи.

Липсата на достатъчно имоти в продажба пък е причинена от свитото строителство на нови жилища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:07 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
Да живеят китайските купувачи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още