fallback

Гърция ще търси алтернативи на приватизацията на електропреносната мрежа

Основните опасения са, че процесът ще се превърне в разпродажба “на пожар”

12:49 | 25.07.15 г. 4

Гърция ще разгледа алтернативи на приватизацията на оператора на електропреносната мрежа ADMIE, която е част от сделката за новия спасителен пакет за страната, коментира министърът на енергетиката Панос Скурлетис в интервю за седмичника Agora, съобщава Ройтерс.

“Ние ще следваме пътя на алтернативните, еквивалентни мерки, какъвто е случаят в други европейски страни”, коментира Скурлетис, който зае поста през миналата седмица след мащабните рокади в кабинета на Алексис Ципрас.

Като част от мерките, договорени с кредиторите, Атина се ангажира да продаде ADMIE, освен ако не намери резервен вариант, който да отвори конкуренцията на пазара.

Продажбата на оператора е една от последните приватизационни сделки, които Ципрас спря, след като дойде на власт в началото на годината, припомня информационната агенция.

Приватизацията на държавни активи винаги е била неразделна част от международните спасителни планове за Гърция, пише британският в. Guardian. През последните пет години обаче продажбата на активи - пристанища, летища, ВиК инфраструктура и т.н., буксува.

Под заплахата да напусне еврозоната Атина се съгласи да прехвърли активи към независим приватизационен фонд, като целта е да се наберат 50 млрд. евро. Половината от приходите ще бъдат използвани, за да подсилят капиталовите резерви на гръцките банки, една четвърт - за изплащане на кредиторите на Гърция, а останалата част ще бъдат изразходвани за неуточнени инвестиции.

За продажба са обявени Олимпийският комплекс от игрите през 2004 г., пристанищата в Пирея и Солун, 14 регионални летища, държавната електрическа компания и операторът на електрическата мрежа, държавната газова компания, пощите, доставчикът на вода и ВиК услуги в Атина, марини по островите и други.

Приватизационният фонд е бил и ключовият въпрос, обсъждан над 17 часа на срещата на върха на европейските лидери в Брюксел по-рано този месец.

От гледна точка на кредиторите на Гърция приватизацията е абсолютно провален процес. Страната не изпълни поставената през 2011 г. цел да събере 50 млрд. евро от продажбата на държавни активи до 2015 г. До началото на тази година постъпленията възлизат на само 3,2 млрд. евро. Досега не е продаден нито един от “чувствителните” държавни активи – летища, пристанища, жп линии.

В анализа на дълговото бреме на Гърция Международният валутен фонд (МВФ) посочва, че е реалистично да се предположи, че продажбата на държавни активи няма да носи повече от 500 млн. евро годишно. Т.е. набирането на 50 млрд. евро може да отнеме и 100 години.

Синдикатите и партиите в съюз с управляващите в южната ни съседка вече обявиха “война” на приватизацията на ключовите активи. Независими наблюдатели пък се опасяват, че процесът ще се превърне в разпродажба “на пожар”, въпреки гаранциите, които Ципрас даде, че това няма да се случи.

Все още обаче не е ясно как ще функционира приватизационният фонд. Заради това опасенията са, че Атина ще тръгне по пътя на Москва през 90-те години, когато ценни държавни активи бяха продадени за жълти стотинки, за да създадат новата олигархична класа в процеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:27 | 08.09.22 г.
fallback