fallback

Наемите в САЩ покоряват нови висини

Жилищата под наем в Страната на неограничените възможности стават все по-недостъпни

11:48 | 14.08.15 г.

Наемателите в САЩ са харчили почти една трета от месечните си доходи за наем през второто тримесечие, показват данни на консултантската компания Zillow, цитирани от Bloomberg.

Данните сочат, че жилищата под наем в Страната на неограничените възможности стават все по-недостъпни. Наемателите със средни доходи отделят 30,2% от тях за средностатистическо жилище. За сравнение, по същото време на миналата година делът на разходите за наем са били 29,5% от доходите.

Дългосрочното средно равнище на разходите за наеми (за периода 1985 – 1999 г.) достига 24,4% от месечните доходи, показват още данните.

И докато ипотеките в САЩ са относително по-достъпни в сравнение с наемните равнища, собствениците на имоти продължават да увеличават наемите заради силното търсене и недостатъчното предлагане в някои райони.

Делът на собствениците на имоти в страната падна до най-ниското си ниво от почти пет десетилетия през второто тримесечие заради по-затегнатите условия за кредитиране.

Достъпността на жилищата под наем се влошава в 28 от 35-те градски района, наблюдавани от консултантската компания. Най-високи са наемите в Лос Анджелис, където наемателите отделят почти половината си доход за целта. В Сан Франциско наемателите плащат 47% от доходите си за месеца за наем, в Маями – 45%, а в Ню Йорк – 41%.

Същевременно купувачите на жилища в САЩ, които са успели да си осигурят ипотечно финансиране, отделят средно 15 на сто от месечния си доход, за да плащат ипотека. За сравнение, историческото средно равнище на дела на разходите а ипотеката от месечния доход е 21%.

Изключение от правилото са Силициевата долина и щата Калифорния като цяло, където за ипотека се плаща почти колкото и за наем.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:29 | 10.09.22 г.
fallback