IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Перспективите за ръст на лихвите на Острова може и да охладят пазара на имоти

Опасенията са за масови разпродажби на акциите на публични компании за инвестиции в имоти

15:58 | 11.09.15 г.
Перспективите за ръст на лихвите на Острова може и да охладят пазара на имоти

Перспективите за ръст на лихвите във Великобритания в началото на следващата година предвещават край на бума на пазара на имоти в страната, пише The Wall Street Journal.

Някои анализатори предупреждават, че по-високите лихви вероятно ще предизвикат спад в цените на акциите на компаниите за недвижими имоти, които в продължение на години се възползваха от спад в цените на акциите на фирми в сферата на недвижимите имоти

Майк Прю от консултантската компания Jefferies LLC предупреждава, че възходът вече е приключил за публично търгуваните фондове за имоти.

Bank of England не е повишавала лихвите от 2007 г., но обмисля да започне с поетапното им вдигане от следващата година, както съобщи гуверньорът Марк Карни преди няколко месеца.

С толкова ниски лихви за продължителен период от време имотите се превърнаха в предпочитан актив заради по-високата доходност, която предоставят. Заради наплива на инвеститори акциите на британските компании за инвестиции в имоти поскъпнаха със 110% през последните пет години, според данни на FactSet.

Ако британската централна банка увеличи лихвите, което вероятно ще повиши и доходността по британските облигации, атрактивността на имотите като инвестиционен актив ще намалее. Това обаче може да доведе и до тежки разпродажби на акции на дружества, предупреждават експерти.

Заради силния ръст на цените на имотите фондовете за инвестиции в сектора се опасяват да увеличават дълга си, защото не искат да бъдат изложени на прекомерни рискове при евентуален ръст на лихвите.

Не всички анализатори обаче смятат, че повишаването на лихвените проценти ще окаже сериозно влияние върху сектора на недвижимите имоти на Острова. Очакванията са за плавно увеличение на лихвите, което едва ли би предизвикало разпродажби на пазарите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още