fallback

Европейските банки свиват нестратегическите си имотни активи

Третото тримесечие е рекордно за пазара на проблемни активи досега, според глобален консултант

17:52 | 07.10.15 г. 8

Брутните експозиции на европейските банки и агенции за управление на активи към нестратегически имоти, които са предмет на различни стратегии за продажба, се оценяват на 531 млрд. евро към края на третото тримесечие на годината, според данни на консултантската компания Cushman&Wakefield, цитирани от онлайн изданието property-magazine.eu.

Компанията е анализирала експозициите към нестратегически активи на 51 банки и агенции за управление на активи на Стария континент, за да се опита да предвиди тенденциите на пазара на кредити, свързани със сектора на бизнес имотите. Данните в доклада ѝ включват експозициите към кредити за сектора на бизнес имотите, жилищни ипотеки и придобити от тях имоти след процедура по принудително отнемане.

Обемът на експозициите към нестратегически имотни активи на анализираните институции се е свил с 53 млрд. евро през третото тримесечие спрямо същия период на миналата година, показват данните на компанията. Като се отчетат провизиите заради загубите от заемите, общата нетна експозиция се изчислява на 333 млрд. евро.

С най-големи експозиции към сектора на имотите остават банките и агенциите за управление на активи в Испания и Великобритания. В Испания например обемът им е нараснал от 192 млрд. евро до 203 млрд. евро за една година заради процеса по рекласификация на заемите и прегледа на качеството на банковите активи.

В Италия също е отчетен ръст с 30 млрд. евро, който се обяснява главно с отлагането на осъществяването на плановете за прочистване на балансите на банките. Очаква се активността на италианските финансови институции на пазара на проблемни активи да се засили. През тази година бяха приключени 10 продажби в сравнение със само 3 през 2014 г., посочва компанията.

Третото тримесечие се оказва рекордно за пазара на проблемни активи досега с реализирани заеми за сектора на бизнес имотите и принудително отнети активи за 21 млрд. евро. Общият обем на трансакциите от началото на годината до края на септември достига 44,6 млрд. евро, като най-активни са ирландските и британските институции.

Очакванията на компанията са обемът на реализираните нестратегически активи да достигне близо 93 млрд. евро през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:09 | 14.09.22 г.
fallback