fallback

Париж ще се сдобие с нов парк край Сена

Градът има отчаяна нужда от повече зелени площи, според FT

12:26 | 22.10.15 г.

Париж скоро ще се радва на нов парк с площ от 4,5 хектара, в който ще има детски площадки, зони за спорт, плаващи пазари за зеленчуци, кафенета и работни пространства на открито, пише FT.

Паркът ще се простира в източна посока по десния бряг на р. Сена.

За град като Париж това си е новина. Столицата на Франция може и да е сред най-красивите и посещавани градове в света, но всички са съгласни, че има отчаяна нужда от повече зелени площи.

В някои райони на града има толкова много кафенета и ресторанти, че едва ли един човек някога би успял да ги обиколи всичките, и същевременно само няколко парка или по-скоро – малки градинки, посочва изданието.

Само 9,4% от площта на града е отделена за зелени площи, докато в Ню Йорк те достигат 14 на сто, а в Берлин – 14,4 на сто, показват данните от доклад, поръчан от местните власти в Лондон. В Лондон делът им достига над 38 на сто – число, което най-вероятно ще се използва в пропагандата в полза на застрояването на “зеления пояс” на града, подчертава FT.

Най-малко две неща утежняват дефицита на зелени площи в Париж. Първо, градът е най-гъсто населената столица в Европа със средно 21 хил. жители на кв. км, като в някои райони превишава 26-27 хил. Лондон остава далеч назад със средните 5 200 души. И второ – в много от съществуващите паркове в града не е позволено да се сяда на тревата.

Ален Бурден, професор от Френския институт по урбанизация, твърди, че френските урбанисти никога не са обичали откритите пространства и винаги са ги изграждали така, че да демонстрират господството на човека над природата. Затова и не е учудващо, поне според него, че най-големите и най-красиви паркове на Париж се намират в периферията на града.

Бурден посочва още, че за прочутите градинари публиката е просто “досадна пречка”, заради което отдихът на хората е последното, за което мислят, докато творят градините си.

Официално одобрение новият парк се очаква да получи от Съвета на Париж през ноември. Местните власти явно усещат как се отрази решението за облагородяването на левия бряг на Сена от 2013 г. Мястото се превърна в предпочитана дестинация през почивните дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:15 | 11.09.22 г.
fallback