IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

70 млн. евро за жилище от 532 кв. метра

Нов рекорд за най-скъпо жилище в Азия бе поставен в западната част на Хонконг

17:15 | 29.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Хонконг преживява бум на имотния пазар. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Хонконг преживява бум на имотния пазар. Снимка: Ройтерс

Най-скъпото за момента жилище в Азия е продадено. Луксозният апартамент с площ 532 кв. метра се намира в Хонконг, на 46-ти етаж на небостъргач в престижния квартал Mid-Level в западната част на острова. Според South China Morning Post жилището разполага с четири спални и простираща се на 163 кв. м покривна тераса с изглед към прословутото пристанище Victoria.

Жилището е сменило собственика си срещу почти 564 млн. хонконгски долара, което прави около 70 млн. евро. Продажбата е отчетена и на правителствен сайт. Засега не е ясно кой е придобил имота. Според данни на Hongkong Economic Journal посредникът е получил комисиона за около 2 млн. евро.

Досегашният рекорд в Азия се държеше от друго жилище в метрополиса, което бе пласирано през юни за 487 млн. хонконгски долара.

Рекордната трансакция се случва в период, в който настроенията на местния имотен пазар са по-скоро негативни. Все повече експерти очакват край на дългогодишния имотен бум и спад на цените с до около 30%, пише и Hong Kong Free Press.

Настроенията се влошиха допълнително преди две седмици, след като американската централна банка повиши лихвите си за първи път от почти десет години. Основният лихвен процент е централна лихва, по която банките може да си заемат средства. Ако той се покачва, инвестициите в долари стават по-атрактивни, което от своя страна подсилва долара. Това като цяло води до прехвърляне на пари от страна на инвеститорите в САЩ.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още