fallback

САЩ стартира програма за разкриване на действителните купувачи на луксозни имоти

Пилотната инструкция цели да набере максимално голям набор от данни, който да се използва за постоянни промени в правилата

16:44 | 14.01.16 г.

Министерството на финансите на САЩ стартира програма за проследяване на купувачите на висок клас имоти в Ню Йорк и Маями с пари в брой, съобщава Financial Times.

Властите в Страната на неограничените възможности се опасяват, че пазарът на имоти се е превърнал в любима дестинация за чужденци, които искат да “изперат” пари.

Американското финансово министерство е издало инструкция за застрахователните компании в двата града да разкрият действителните собственици на “кухи” фирми, които са използвани с цел покупка на имоти и сделките са осъществени с кеш.

Указанието влиза в сила от 1 март и ще действа за срок от 180 дни. Целта е да се събере максимално голям набор от данни, който да се използва за постоянни промени в правилата.

“Стремим се да разберем риска от това доколко корумпирани лица от чужди държави или международни престъпници могат да използват луксозните имоти в САЩ, за да инвестират тайно “мръсни” пари”, коментира Дженифър Шаски Калвъри, директор на Изпълнителната мрежа за разследване на финансови престъпления.

Тя обяснява, че с времето ипотечният пазар в САЩ се е развил така, че да осигурява максимална прозрачност. Това обаче не се отнася за сделките в брой.

Вашингтон се е насочил към две от любимите дестинации на чуждестранните купувачи – Манхатън и Маями. Проверката ще обхване имоти на стойност минимум 3 млн. долара в Манхатън и минимум 1 млн. долара в Маями.

Почти две трети от сделките с имоти над 2 млн. долара в двата града, осъществени през 2015 г., са били в брой, сочат резултатите от изследване на консултантската компания RealtyTrac. Повече от половината сделки в Маями и около една трета в Манхатън са сключени с дружества с ограничена отговорност, които се използват с цел скриване самоличността на купувачите.

През последните години все повече богати чужденци избират да придобият имот в САЩ. В по-големите градове по света, като Ню Йорк и Лондон, тези купувачи често са обвинявани за силния ръст на цените на жилищата и изтласкването на местните жители от пазара. Нашумяха и няколко случая, в които бяха проследени сделки на фирми до чуждестранни длъжностни лица или техни сътрудници.

Според анализатори това е първата стъпка към въвеждането на постоянно действащи правила за прозрачност при сделките с чужденци. Някои обаче се опасяват доколко акцията ще е ефективна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:42 | 11.09.22 г.
fallback