IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Консултанти отчитат рекорден обем инвестиции в бизнес имоти в Югоизточна Европа

Водещ сегмент от пазара в региона са търговските имоти

14:37 | 21.01.16 г.
Консултанти отчитат рекорден обем инвестиции в бизнес имоти в Югоизточна Европа

Инвестициите в бизнес имоти в Югоизточна Европа са достигнали рекордните 285 млн. евро през миналата година, след като инвеститорите все по-често търсят възможности на по-второстепенни пазари, показват данни на консултантската компания JLL, цитирани от онлайн изданието propertyeu.info.

Засилващите се инвестиционни потоци към Централна и Източна Европа вече се разпространяват и към Югоизточна Европа – особено Сърбия, както и съседните й Хърватия, България и Словения.

Водещ сегмент от пазара в региона са търговските имоти, според консултантската компания.

Очаква се тенденцията да се запази и през тази година. През първото тримесечие се очакват няколко сериозни трансакции за шопинг центрове в Сърбия и Черна гора.

За цялата година се очаква обемът на сделките с бизнес имоти в региона да достигне нов рекорд и да надвиши за първи път 300 млн. евро.

Според експертите най-забележителната сделка в региона през миналата година е за 33-процентния дял в сръбската MPC groupo, придобит от южноафриканската Atterbury Group. Сръбската компания притежава портфейл от търговски активи, включително и най-големия търговски център в страната.

JLL подчертава, че инвеститорите са привлечени от по-високата доходност, която биха могли да постигнат от инвестициите в Югоизточна Европа в сравнение с водещите пазари на Стария континент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още