fallback

Приватизация на хоризонта и в Русия

Сиви схеми и прикриване на действителните собственици зад офшорни компании са недопустими, коментира Путин

18:25 | 01.02.16 г. 50

В условия на глобална криза и санкции Русия може и да не намери инвеститори, които да искат да купят държавните активи, включени в програмата за приватизация, пише руската информационна агенция ТАСС.

Според експерти, коментирали евентуална приватизация пред агенцията, Москва трябва да използва персонализирани инструменти, за да продава държавни активи ефективно и с максимална полза за страната.

Днес президентът на Русия проведе специално заседание на правителството, посветено на приватизацията. Още в края на 2015 г. той коментира, че предстои да се ускори продажбата на държавните пакети акции в големите компании, припомня информационната агенция.

Според Путин приватизацията ще реши два проблема – фискален, като ще подобри приходите в бюджета, и проблемът, свързан със структурата на собствеността, така че да се подобри ефективността на дружествата.

Руските власти не изключват продажбата на дялове в компании като Роснефт, Аерофлот, Русхидро, както и банките ВТБ и Сбербанк.

Вариант за инвеститори в държавните компании са пенсионните дружества, посочва информационната агенция.

След заседанието Путин коментира, че е необходимо приватизацията да се проведе прозрачно, при справедливи цени, и новите собственици да се намират под руска юрисдикция, като са недопустими “сиви схеми и прикриване на действителните собственици зад офшорни компании”.

Путин подчертава обаче, че държавата ще запази контрол над стратегически важните активи.

Предстои в следващите седмици да се определи приватизационната програма за 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:46 | 14.09.22 г.
fallback