IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Накъде отива жилищният пазар в Швеция?

Една от най-големите банки в страната плавно се оттегля от ипотечния пазар

11:46 | 12.02.16 г.
Накъде отива жилищният пазар в Швеция?

Една от най-големите шведски банки изглежда, че плавно се оттегля от жилищния пазар в страната, пише Bloomberg.

SEB AB е редуцирала дела си на шведския ипотечен пазар до 15,5% към края на миналата година от 16,2% към края на 2014 г., сочат изчисления на информационната агенция на базата на данни на шведската национална статистика и банката.

Наскоро главният изпълнителен директор на SEB Аника Фалкенгрен коментира, че ипотечното кредитиране на банката е започнало да се свива през лятото на миналата година. Темповете на ръст са се забавили наполовина спрямо предходната година.

Информационната агенция припомня, че през третото тримесечие на миналата година Фалкенгрен увери инвеститорите в банката, че експозициите й към жилищния пазар в страната, за който експерти предупреждават, че е пред спукване на балон, са много по-малки в сравнение с тези на конкурентите й.

Шведската централна банка обаче ясно показа, че не се страхува от отрицателните лихви. Затова е и трудно да се предвидят рисковете от допълнително дисбалансиране на жилищния пазар в страната, посочва агенцията.

Вчера институцията понижи основната си лихва до -0,5% в опита си да съживи инфлацията. Банката обаче предупреди, че провалът на регулатора да балансира количествените улеснения с по-строги макропруденциални мерки ще увеличи рисковете и може да струва скъпо на икономиката на страната.

Междувременно Fitch Ratings предупреди, че не може да се изключи корекция на цените на жилищата. „Смятаме, че тенденцията за продължаващ ръст на цените на жилищата в Швеция, частично подхранван от нарастващата задлъжнялост на домакинствата, ще създаде трудности при ръст на лихвите и на безработицата“, посочва рейтинговата агенция.

Компанията предупреждава също така, че решението за допълнително намаляване на лихвите увеличава рисковете от ръст на задлъжнялостта на домакинствата, докато банките не променят кредитните си стандарти и не поискат поне частична амортизация на кредитите.

Аника Фалкенгрен посочи през миналата седмица, че всеки десети клиент на SEB в най-големите градове на Швеция надвишава с поне 5 пъти изискването за съотношението между доходите и размера на кредита.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още