IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Airbnb се сблъсква със сериозни бариери в Япония

Експанзията на най-бързо растящия пазар за компанията ще се "охлади" заради ново ограничаващо законодателство

11:07 | 19.02.16 г.
Airbnb се сблъсква със сериозни бариери в Япония

След като Айлийн Джефри пристигнала в Токио преди две години, тя веднага забелязала свободна ниша за развитие. Очевидният недостиг на хотелски стаи в столицата на Япония се задълбочавала от бума на туризма и тя решила да инвестира в жилищни имоти, които да отдава на туристи за краткосрочен наем чрез Airbnb, пише Bloomberg.

На практика Джефри заобикаля строгите правила в Япония за хотелската индустрия, които регламентират и детайли като цвета на калъфките за възглавници или дължината на бюрата на рецепциите.

Преди две години инвестицията на Джефри определено е изглеждала обещаваща – все пак Япония е най-бързо растящия пазар на Airbnb в света. Не за дълго обаче. Под натиска на хотелиерската индустрия и опасенията на хората от прииждащите чужденци в жилищните квартали правителството на Шиндзо Абе подготви правила за споделянето на жилищата.

Новите правила на практика превръщат повечето от предложенията за краткосрочен наем на Airbnb в незаконни, посочва информационната агенция.

Домакините на Airbnb ще могат да отдават помещения под наем само на гости, които отсядат за поне седмица, предвиждат правилата. Те ще влязат в сила само ако местните общини ги ратифицират, но това вече започва да се случва. Затова и инвеститори като Айлийн Джефри вече обмислят плановете си за експанзия, а Airbnb търси начини да спаси бизнеса си в Страната на изгряващото слънце.

„Ако правителството действително иска да се справи с недостига на хотелски стаи преди Олимпиадата през 2020 г., не може да поставя значителни препятствия пред сегмента за краткосрочни наеми“, коментира Джефри, която е била анализатор на пазара на имоти, преди да се премести в Япония и да започне бизнеса си с жилища за краткосрочен наем.

Япония обаче явно е решила да блокира експанзията на този сегмент от пазара. Ота, един от районите на Токио, е първата община, въвела напълно новите правила на централното правителство. Осака се подготвя да въведе законодателството от април, като се очаква да последват и други общини.

Същевременно правителството на Абе се опитва да привлече повече туристи, за да насърчи икономиката. Освен това страната ще е домакин на Световната купа по ръгби през 2019 г. и на Олимпиадата през 2020 г.

През последните години Япония стана привлекателна за туристите заради паричната политика и отслабената йена. През миналата година беше отчетен рекорд на броя посетители в Страната на изгряващото слънце – 19,7 млн. души спрямо 8,4 млн. през 2012 г. Така нивата на заетост в хотелите в Токио вече надвишават тези в Париж, Хонконг и Ню Йорк. Очакванията са, че до 2020 г. броят на туристите в страната ще достигне 35 млн. души.

Депутати признават, че новото законодателство ще постави бариера пред развитието на сегмента на краткосрочните наеми, но че заради опасения на хотелиерската индустрия е наложено изискването за определен брой нощувки, така че да се запази конкуренцията.

Airbnb настоява, че домакините ще могат да избягват правилата при определени обстоятелства, макар и да не изяснява точно какво има предвид. Компанията смята също така, че правителството трябва да създаде ново законодателство за сегмента на споделената икономика.

Броят на гостите в Япония, които са се възползвали от системата за споделяне на жилищата, е нараснал 6 пъти през миналата година – най-високият ръст в световен мащаб за компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:45 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още