fallback

Защо имението Neverland още чака купувач?

При имотите от този клас е необходимо само търпение, пише Bloomberg

10:42 | 28.03.16 г. 1

Преди почти година – през май 2015 г., имението Neverland на Майкъл Джексън беше обявено за продажба. Имението в долината Санта Инес – североизточно от Лос Анджелис, с шест спални, огромно езеро с водопад, тенис корт, външно барбекю, три къщи за гости и огромен киносалон със сцена беше обявено на цена от 100 млн. долара, пише Bloomberg.

Няколко месеца по-късно офертната цена продължава да е 100 млн. долара.

Причината за липса на движение при цената всъщност не е инатлив продавач или неправилна оценка. Имотите в най-високия сегмент от пазара просто не се продават бързо. Ключът към сделката е само един – търпение, допълва информационната агенция.

Според Брандън ДеСимон, експерт по имоти от сайта Zillow.com, пазарът на луксозни жилища е стигнал там, където е бил преди три-четири-пет години. “Пазарът наистина се забави, а милиардерите, които могат да си позволят тези имоти, не са много”, посочва той.

Спадът на цените на петрола, колебанията на фондовите пазари и на валутните курсове доведоха до забавяне на ръста на цените на най-луксозните имоти. Международните купувачи все още са сила на пазара на недвижими имоти в САЩ, отчасти благодарение на статута на страната на безопасна и сигурна дестинация. Малко е рисковано обаче да се инвестира в имот, който е леко встрани от утъпкания път на лукса, без значение колко етажа е неговото родословие.

Sycamore Valley Ranch, както сега се нарича Neverland, има три основни препятствия за преодоляване: локация, локация и локация.

Имотът се намира в Лос Оливос - град с около 1100 жители, разположен на около 250 км североизточно от Лос Анджелис. Това е доста по-далеч в сравнение с разстоянието, на което се намират дори най-крайните луксозни жилища.

"Повечето от домовете в тези ценови диапазони са на първа линия или поне с изглед към океана, или пък с изглед към града”, коментира ДеСимон.

Според данните на Zillow цената на Neverland е почти 200 пъти повече от средната стойност на жилищата в окръга Санта Барбара – 548 500 долара. В същия окръг само няколко жилища на стойност над 4 млн. долара се продават всяка година. На практика Neverland няма с какво да се сравни, за да се успокоят нервните купувачи.

Всеки имот с цена над 3 млн. долара в същата долина прекарва на пазара по 2-3 години, посочват експерти. За сравнение, средностатистическият дом в региона прекарва на пазара средно 75 дни.

Най-близкият луксозен дом от класа на Neverland – имение с 12 спални и 13 бани и с цена 125 млн. долара в Монтесито, е на пазара от 2014 г. и цената му още не е намалена.

Само четири други имота с цена над 100 млн. долара са обявени за продан в последната година – имението Playboy (200 млн. долара), имение в подножието на Бевърли Хилс (135 млн. долара), имение в Лонг Айлънд (100 млн. долара) и още едно в Аспен (също за 100 млн. долара).

Същевременно най-скъпият продаден имот, който е бил рекламиран през Zillow, през 2015 г. е бившият дом на Кени Роджърс в Бел Еър за 46,3 млн. долара. Това не означава обаче, че предлагането е ограничено. Много от имотите от този клас изобщо не се обявяват публично.

Извън очевидното – че Лос Оливос не е място за инвестиции в луксозни имоти, хората, които са гледали Neverland, всъщност търсят точно това, което имението предлага - място в селска общност, където да имат достатъчно спокойствие и да се наслаждават на почивката си извън светлината на прожекторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:57 | 11.09.22 г.
fallback