fallback

Принудително отнетите от банките жилища в Испания се увеличават през 2015 г.

Тенденцията е собствениците на имоти с проблемни ипотеки доброволно да сключват споразумения с банките и да предават жилищата

09:50 | 25.07.16 г.

Малко под 18 хил. жилища са били отнети принудително от собствениците им през 2015 г. в Испания, показват данните на централната банка на страната, цитирани от АП. Това е с 11,3% повече спрямо принудително отнетите от кредиторите имоти през 2014 г., сочат данните.

Само 902 от тези жилища обаче са били обитавани от собствениците им, а останалите са били празни. В това отношение се наблюдава спад на принудителните отнемания на обитаемо основно жилище от над 20%.

Увеличават се обаче принудителните отнемания на имоти, които не се обитават от собствениците им – с почти 36%.

В 82% от случаите на принудително отнемане на имот от банка кредитор ипотеките са изтеглени от собствениците преди 2007 г. В само 14 от случаите собствениците на принудително отнети имоти е трябвало да бъдат изведени с помощта на органите на реда.

Като се отчетат и постигнатите доброволни споразумения с банките кредитори, с които собствениците предават имотите си заради неизплатени кредити, случаите достигат почти 37 хил., показват данните. Така имотите, преминали в портфейлите на банки, намаляват с малко под 4%.

На практика статистиката на испанската централна банка сочи, че повече от половината от трансферираните към банки имоти са предадени доброволно от собствениците им, макар че и тези случаи намаляват в сравнение с 2014 г.

Данните на централната банка показват, че ипотечното кредитиране в Испания продължава да се свива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:34 | 07.09.22 г.
fallback