IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големият ипотечен кредитор в Дания с предупреждение за купувачите на имоти

Отрицателните лихви и ръстовете на цените няма да са вечни, коментира анализатор

13:15 | 09.08.16 г.
<p>
	Цените на апартаментите в Копенхаген нарастват двойно по-бързо спрямо средното за Дания. <em>Снимка: Wikipedia</em></p>

Цените на апартаментите в Копенхаген нарастват двойно по-бързо спрямо средното за Дания. Снимка: Wikipedia

Най-големият ипотечен кредитор в Дания – Nykredit, предупреждава домакинствата, че ръстовете на цените на имотите няма да продължат вечно, пише Bloomberg.

Старши анализаторът на банката Мира Лий Нилсен коментира, че датчаните трябва да внимават за евентуално понижение на цените. Ако не го направят, домакинствата в страната рискуват да изпаднат в шок, когато това се случи.

„Очакванията ни са, че цените на жилищата няма да се понижат в близко бъдеще, но е важно да се каже, че е много възможно да тръгнат надолу“, посочва тя.

От почти пет години лихвите в Дания са отрицателни и след приспадане на таксите на много от собствениците на имоти в страната на практика им се плаща, за да теглят кредити. Много анализатори не очакват лихвите в Дания да се върнат на положителна територия преди 2018 г.

Експерти коментират, че ситуацията създава своеобразна „атмосфера на самодоволство“, тъй като кредитополучателите теглят все по-големи ипотеки, защото смятат, че ниските лихви ще се задържат вечно.

През юли цените на жилищата в Дания отчитат ръст от 4,5% на годишна база, показват данните на датския портал за имоти Boligsiden.dk, който следи пазара всеобхватно. Цените на апартаментите в Копенхаген отчитат ръст от 9,4% - повече от два пъти спрямо средното за страната, което допълнително подчертава рисковете пред собствениците на жилища, посочва Нилсен.

Тя допълва, че малко хора вече биха могли да излязат на имотния пазар в Копенхаген заради достигнатите ценови равнища. „Цените на практика играят роля на бариера на пазара, тъй като ръстът на доходите не може да ги следва. Това е вече видимо в Копенхаген“, коментира анализаторът.

Цените на апартаментите в Дания вече са с 6% над предишния рекорд, отчетен през 2006 г., сочат данните на националната статистика на страната. Оттогава до 2009 г. заради световната криза цените изтриха 30 на сто, но заради паричната политика на централните банки бързо тръгнаха нагоре.

Отрицателните лихви в страната подкрепят и кредитополучателите в затруднение. Само 0,19% от тях не са могли да си покрият вноските по ипотеките през първото тримесечие на тази година, показват данните на централната банка. За последно такъв нисък дял на затруднените кредитополучатели е наблюдаван през 2008 г.

Правителството на Дания вече въведе мерки, с които да се опита да регулира ипотечното кредитиране и пазара на имоти. Властите въведоха задължително изискване за 5% първоначална вноска при покупка на жилище и по-стриктни тестове на кредитополучателите, за да се изследва дали ще се справят с изплащането на заемите при ръст на лихвите.

В момента властите в страната обмислят промяна в данъчното законодателство, с която да увеличат данъчното бреме за собствениците на имоти.

Основната лихва в Дания беше на ниво от -0,75% през по-голямата част от миналата година. През януари централната банка я увеличи с 10 базисни точки. Институцията не се е намесвала на валутните пазари през юли, което сигнализира, че натискът върху датската крона отслабва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още