IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Голям фонд за инвестиции в имоти на Острова може да не отвори и до 2017 г.

Предупреждението засили опасенията за устойчивостта и ликвидността на отворените фондове, особено за индивидуалните инвеститори

14:56 | 11.08.16 г.
Автор - снимка
Редактор
Голям фонд за инвестиции в имоти на Острова може да не отвори и до 2017 г.

Aviva Investors – един от инвестиционните фондове във Великобритания, който спря достъпа на инвеститори до вложенията им заради силен ръст на исканията за теглене на пари, предупреди, че фондът може да остане затворен до 2017 г. Това повдига допълнителни въпроси за устойчивостта и ликвидността на инвестиционните продукти, свързани с имоти, пише Financial Times.

Aviva Investors спря търговията след вота за Brexit, който разпали опасенията за срив на цените на имотите сред инвеститорите. Това е и първият инвестиционен фонд, който признава, че решението за спиране на търговията може да се окаже по-продължително, отколкото се предполагаше.

Останалите затворени фондове не са обявили кога смятат да възобновят дейността си.

В съобщение, изпратено до клиенти, Aviva Investors посочва, че фондът за инвестиции в имоти ще остане затворен за инвеститори за още от 6 до 8 месеца. Фондът си дава този срок, за да продаде активи, с които да удовлетвори исканията на инвеститорите.

Сред най-добрите активи на фонда са офис сграда на 20 Soho Square в Уест Енд в Лондон, офис комплексът Abacus House в близост до катедралата Св. Павел и ритейл паркът Lombardy в западен Лондон.

“За да вдигнем забраната за търговия, трябва да сме сигурни, че ще можем да удовлетворим всяко искане на инвеститори. Фондът има устойчива ликвидна позиция, с която може да защити интересите на всички инвеститори”, се посочва в съобщението.

Фондът признава обаче, че продажбите на имоти в настоящата среда може и да са малко по-несигурни.

Затварянето на няколко отворени фонда за имоти, които по принцип позволяват на инвеститорите да теглят вложенията си по всяко време, отново повдигна въпроса за устойчивостта на структурата им, особено за дребните инвеститори, които в много случаи не разбират рисковете от инвестициите.

Експертите са особено обезпокоени след съобщението на Aviva, защото очакваха спирането на търговията с инвестиционните фондове да е за няколко седмици. Aberdeen Asset Management възстанови операциите си бързо след спирането.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още