IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Исландия започва да вдига мерките за капиталов контрол от догодина

На исландците ще им бъде разрешено да купуват имоти в чужбина и чужда валута за пътувания

16:18 | 17.08.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Правителството на Исландия най-накрая предложи първите конкретни стъпки за отмяна на капиталовия контрол в страната, въведен през 2008 г. заради финансовата криза, съобщава Ройтерс.

Предложенията се отнасят до населението на страната, а не до чуждите инвеститори, уточняват от кабинета. Предстои мерките да бъдат гласувани и от парламента и ако бъдат одобрени, ще влязат в сила от началото на следващата година.

Предвижда се на исландците да им бъде разрешено да купуват имоти в чужбина, както и чужда валута за пътувания. Ще отпадне и изискването инвестициите в чуждестранни ценни книжа да се съхраняват в страната.

Местните ще могат да инвестират и до 100 млн. исландски крони (около 850 хил. долара) в ценни книжа на година.

Чуждите инвеститори обаче ще продължат да търсят одобрението на централната банка на Исландия за различни операции. Активи на хиляди чужденци са блокирани в страната заради мерките, които правителството предприе заради кризата. Стойността им се изчислява на 239 млрд. исландски крони.

Според управителя на централната банка отблокирането на част от активите може да се случи догодина, след като властите оценят резултатите от облекчаването на мерките за местното население.

Исландия избира интересен момент да започне да вдига мерките за капиталов контрол, въведени заради кризата. В страната през октомври ще се проведат избори, след като премиерът ѝ подаде оставка заради скандал с офшорни сметки, който избухна покрай публикуването на т. нар. "Панамски досиета".

Според управителя на централната банка на страната, цитиран от Bloomberg, валутните резерви, банките и домакинствата са достатъчно устойчиви, за да започнат да се вдигат ограниченията.

Анализатори обаче очакват, че първата вълна на облекченията ще предизвика отлив на от 40 до 165 млн. исландски крони.

Капиталовият контрол в Исландия беше въведен през 2008 г. след колапса на трите основни банки в страната заради дългове в размер на 85 млрд. долара. И водещи икономисти, и международните финансови институции неведнъж са изказвали одобрение за предприетите мерки, които доведоха до възстановяване на икономиката.

Икономическият растеж на страната достига 4%, безработицата е сведена до ниво от 2%, а инфлацията достига ниво от 1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
ppl
преди 7 години
Трудно ще има коментари - като не става въпрос за ползи от ЕС и нато, нема коментари и суперлативи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
ppl
преди 7 години
Трудно ще има коментари - като не става въпрос за ползи от ЕС и нато, нема коментари и суперлативи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Dr.Justice
преди 7 години
като се вземе и предвид факта, че нямат почти никакви държавни дългове, се вижда, че фалити на банки може и без намеса на правителствени (данъчни) пари!!! Изненадам съм, че няма коментапи!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още