fallback

ЕК с три ангажимента за постигане на целите за устойчиво градско развитие

На конференцията на ООН в Кито беше приета новата Програма за градовете

17:20 | 20.10.16 г.

Европейската комисия (ЕК) представи три ангажимента за постигане на новите глобални цели на Програмата за градовете, приета на конференцията на ООН "Хабитат III", съобщават от Брюксел. Конференцията се провежда в еквадорската столица Кито.

Програмата съдържа насоки за това как градовете по света да станат по-приобщаващи, по-безопасни и по-проспериращи, става ясно от съобщението на Комисията.

Поетите ангажименти на ЕК са свързани на първо място със споделяне на една и съща визия между новата Програма за градовете на ООН и аналогичната програма на ЕС. Европейската програма има за цел градовете да участват в изготвянето на политиките. В нея се съдържат 12 приоритетни теми, сред които за интеграцията на мигрантите и бежанците, както и качеството на въздуха в градовете.

В момента се изготвят планове за действие по темите, които ще включват препоръки относно политиките, добрите практики и проектите, които да бъдат споделени и реализирани в ЕС, обясняват от Брюксел.

Вторият ангажимент на Комисията е разработването на глобално, хармонизирано определение за градовете. Общата дефиниция за градовете е нужна, за да могат да бъдат наблюдавани постигнатите резултати и сравняване на данните.

Европейският съюз (ЕС), заедно с Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и Световната банка, ще изготви такава дефиниция, заявяват от ЕК. Ще бъдат разработени и онлайн бази данни и световен списък на градовете и техните основни характеристики.

Третият ангажимент на ЕК във връзка с програмата на ООН за градовете ще бъде насочен към насърчаването на сътрудничеството между градовете в областта на устойчивото градско развитие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:38 | 01.09.22 г.
fallback