IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собствениците на имоти в Скандинавските страни започват да осребряват инвестициите

Офисите и хотелите ще са сред най-добре представящите се активи, според консултантска компания

12:27 | 08.02.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: FreeImages</em></p>

Снимка: FreeImages

Собствениците на имоти в Скандинавските страни ще започнат да осребряват инвестициите си през тази година след осемгодишния възход на цените. Това прогнозира консултантската компания Pangea Property Partners в свой доклад, цитиран от Bloomberg.

Сред потенциалните продавачи са инвестиционни фондове, компании, които искат да рационализират своите портфейли, и частни инвеститори, които виждат добри възможности за излизане от инвестицията.

Общините също все повече продават, както и строители и международни инвеститори.

Същевременно търсенето остава силно въпреки високите цени. През последните няколко години обемът на сделките подобри няколко рекорда, като през миналата година достигна 43,4 млрд. евро.

Пазарите в Стокхолм и Осло например процъфтяват на фона на недостига на офиси и жилища, както и заради решението на Великобритания да напусне Европейския съюз (ЕС).

Pangea прогнозира леко забавяне на обема на трансакциите в региона като цяло през тази година. Финландия обаче се очаква да отбележи нов рекорд с обеми в размер на 6-8 млрд. евро.

По-умерена активност се очаква в Дания – от 45 до 60 млрд. крони (около 6,5 млрд. долара).

За Норвегия експертите очакват обемът на инвестициите да достигне 50 млрд. норвежки крони (6,1 млрд. долара), тъй като по-ниските цени на петрола оказват натиск не само върху пазара на имоти, но и върху по-широката икономика.

Pangea прогнозира още ръст на доходността от второстепенните активи през тази година. Основен двигател на увеличението ще са по-високите разходи за финансиране.

Експертите смятат, че само в Стокхолм и Осло тази година ще бъдат усвоени над 500 хил. кв.м офиси, докато обемът на новото строителство се изчислява на 450 хил. кв.м.

Хотелите също ще са сред най-добре представящите се активи през тази година заради засилващия се интерес на инвеститорите.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
ratten
преди 7 години
8 години възход на цените, бре!? да продавт, че после няма да могат и да ги подаряват гъсто-гъсто населени с първобитно общинни племена
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
Императорът
преди 7 години
Кой луд би си купил недвижим имот в Швеция, която очевидно ще се превърне в първата талибанска държава в Европа, а кореняците швеци ще бъдат принудени да емигрират, за да спасят животът си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още