IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна пак вади на тезгяха летищата край Киев и Лвов

Идеята за концесия е от времето на президента Виктор Янукович, но тогава съоръженията не генерираха интерес

14:48 | 10.07.17 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Летище &quot;Бориспол&quot; край Киев. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Летище "Бориспол" край Киев. Снимка: Архив Ройтерс

Правителството на Украйна е одобрило предложение в бъдеще експлоатацията на летищата край Киев и Лвов да премине към частни оператори, включително и чуждестранни фирми, съобщава Интерфакс Украйна.

В решението на правителството се припомня, през октомври 2016 г. е проведена специална среща, на която министерството на Инфраструктурата на страната е одобрило списък с препоръчителни компании, които могат да участват в евентуална концесионна процедура. 

Идеята за концесия на двете летища не е нова, а датира от 2012 г. Още по времето на президента Виктор Янукович беше направен опит за концесиониране на летище „Бориспол“ край Киев. През 2013 г. обаче процедурата беше спряна, защото нямаше кандидати.

До процедура за летището край Лвов така и не се стигна, защото предварителните проучвания на институциите в страната бяха показали, че няма чуждестранен интерес към него, припомня агенцията.

Двете летища вече вероятно биха били по-атрактивни заради увеличаването на пътникопотока през последните години. „Бориспол“ наскоро подписа и споразумение за сътрудничество с нискотарифната авиокомпания Ryanair, с което се намаляват цените за обслужване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още