fallback

Как Оман разчита на китайските пари, за да преобрази пустинята

Страната привлече огромен обем китайски инвестиции, за да изгради индустриални зони и да диверсифицира икономиката си

10:17 | 14.09.17 г. 2
Автор - снимка
Редактор

В отдалечената пустиня по протежението на южния бряг на Оман строителни машини на китайски консорциум изравняват бледо оранжевия пясък – първата стъпка от многомилиардна инвестиция, пише Ройтерс.

През последната една година китайците са ключови за усилията на Оман да трансформира Дукм – рибарско селище на около 550 км от Мускат, в индустриален център, с което да диверсифицира зависимата от петрол и газ икономика.

Икономическите интереси на Оман и Китай съвпадат по начин, който гарантира ръст на китайските инвестиции в региона през последните няколко години.

Държавната хазна на Оман претърпя тежък удар заради спада на цените на петрола, заради което страната се опитва да привлече чуждестранни инвеститори. Целта е да се строят нови индустриални зони, в които да се създадат нови работни места за местните жители, които правителството вече не може да си позволи да назначава в публичния сектор.

Дукм е един от най-големите подобни проекти, отбелязва информационната агенция. За Китай този проект е изключителен успех, част от инициативата "Нов път на коприната". 

Дукм – селище, разположено на Арабско море, е потенциална оперативна база за китайските бизнеси в близост до експортните им пазари в Персийския залив, Индия и Източна Африка. Дукм е разположен и в близост до източници на суровини, от които китайските компании се нуждаят, сред които и богати петролни и газови залежи в Персийския залив. 

Китайски фирми планират инвестиции на стойност 10,7 млрд. долара в района. Ако те се реализират, което вероятно ще се случи предвид интереса на китайски фирми в района, това ще е равносилно на половината от сегашния обем чужди инвестиции в Оман.

До 2009 г. Китай реализираше под 1% от преките чуждестранни инвестиции в Близкия изток. Отчасти благодарение и на Новия път на коприната това бързо се променя и през 2015 г.

,делът на китайските инвестиции в региона се увеличава до 5%, отбелязва Ройтерс.

През 2016 г. Китай вече е топ инвеститор в арабските страни с ангажимент за вложения за малко под 30 млрд. долара. Вторият най-голям инвеститор е САЩ с "едва" 7 млрд. долара.

Индустриалната зона край Дукм включва пристанище и петролна рафинерия, която частично ще се строи с публични средства на Оман, както и предприятия от нефтохимическата индустрия. Първият съвместен обект с китайците там е склад за строителни материали, който се очаква да бъде завършен до 18 месеца. Стойността му е 138 млн. долара.

В плановете за строителство са още няколко фабрики, както и хотел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:38 | 03.09.22 г.
fallback