fallback

Мерките на Лондон за привличане на младите купувачи на имоти не действат

Броят на продажбите на жилища, които отговарят на критериите за облекченията, намалява през декември

12:06 | 24.01.18 г.

Усилията на британския министър на финансите Филип Хамънд да подкрепи младите хора да си купят собствен дом чрез намаляване на данъците не показват признаци за успех, пише Bloomberg.

През декември – първият пълен месец, в който действаше отмяната на гербовия налог за млади купувачи на първи жилища на стойност до 300 хил. паунда (418 381 долара), броят на покупко-продажбите намалява до 99 100 жилищни единици – най-малък от ноември 2016 г., показват данните на британската служба за митници и приходи.

"Може би е малко рано да се прецени цялостният ефект, тъй като има забавяне в данните и декември не е традиционно най-силният месец на годината", казва Чарли Кембъл, анализатор в Liberum Capital Ltd. в Лондон. Според него обаче промените няма да окажат съществено влияние върху пазара, тъй като засягат малка част от участниците.

„За да се увеличат продажбите, ще трябва да се наложат данъчни облекчения в горния край на пазара и купувачите на втория дом“, посочва той.

Пазарът на жилища на Острова забави ръстовете през миналата година заради инфлационния натиск върху домакинствата, несигурността около Brexit и данъчните промени, които засягат наемодателите и собствениците на втори дом, посочва информационната агенция.

Въпреки забавянето обаче цените не се повлияват особено и жилищата остават недостъпни за много от младите кандидат-купувачи. Средната цена на жилище, подходящо за първи собствен дом, в Лондон например достига 409 975 паунда, което е 66% повече спрямо ценовите нива през 2012 г. Средната първоначална вноска, необходима за закупуването на подобен имот, е 106 577 паунда, посочват от ипотечната компания Halifax. За сравнение, средната брутна годишна заплата на заетите на пълен работен ден на Острова е 28 600 паунда.

Новите правила, предложени от Хамънд, влязоха в сила от 22 ноември. Мерките позволяват на купувачите да спестят до 5 хил. поунда. Очаква се това да струва на хазната 600 млн. паунда годишно.

Бюджетната служба към британското финансово министерство изчислява, че това ще доведе до ръст на купувачите на имоти с 3 500 души, а при цените ще се изрази в повишение от 0,3%.

Резултатите от проучване сред брокери обаче показват, че поне през първия месец агенциите не са получили повече запитвания от обичайното.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:08 | 11.09.22 г.
fallback