fallback

Германия дава 6 млрд. евро за изграждане на нови жилища

Планът предвижда в идните четири години да бъдат построени 1,5 млн. апартамента и къщи

09:27 | 28.05.18 г. 8

Снимка: Архив Ройтерс

Германия опитва да противодейства на нарастващите наеми и цени на имотите с обещанието да инвестира над 6 млрд. евро (7 млрд. долара) в изграждането на нови жилища, предава Bloomberg.

Програмата предвижда да бъдат построени 1,5 млн. апартамента и къщи в идните четири години, съобщи канцлерът Ангела Меркел в седмичното си видео обръщение. Планът включва предоставянето на федерални средства в размер на 2 млрд. евро за изграждането на социални жилища, както и данъчни стимули за насърчаването на развитието на достъпни жилища за хора със средни доходи. Правителството предоставя средства и за да помогне на семействата да си позволят собствен дом.

„За мнозина една от горещите теми на нашето време е намирането на достъпно жилище. Федералното правителство реагира на това с жилищна офанзива, която ще бъде задействана стъпка по стъпка“, заяви Меркел във видео обръщението си.

Растящите разходи за жилища заплашват да разкъсат социалната тъкан на Германия. В Берлин наемите растат със средно близо 60% от 2009 г. насам, сочат данни на компанията Bulwiengesa AG. Строителството на жилища не успява да отговори на търсенето на фона на установяването на хиляди хора в германската столица всяка година.

През април около 13 хил. души организираха протестно шествие в Берлин срещу растящите наеми, припомня DPA. Осигуряването на нови жилища е изключително необходимо, заяви Меркел и допълни, че това е „балансирана офанзива“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:46 | 12.09.22 г.
fallback