fallback

Пазарът на имоти в Испания върви към възстановяване

Цените на имотите в страната отново бележат ръстове

14:58 | 06.06.18 г.

Всички публикувани наскоро данни потвърждават, че испанският пазар на имоти върви към възстановяване, докато цените отново бележат ръстове, съобщава PropertyWire.

Според данни на испанския имотен регистър цените са се увеличили с 9,39% през първото тримесечие на годината, докато официалният индекс на правителството сочи оценка за ръст от 2,7%.

През март индексът на цените на Асоциацията на испанските нотариуси се е повишил с 0,4%, а данните за април на консултантската компания Tinsa показват ръст от 5,4%.

Данните от имотния регистър сочат, че цените са скочили с 26%, откакто стигнаха дъното в края на 2014 г., но все още са с 18% по-ниски от върха си от 2007 г.

Разбивка на данните на Tinsa показва, че цените в по-големите градове са нараснали с 8,7% през април на годишна база, а цените на Балеарските и Канарските острови са се увеличили с 5,6%. Имотите по средиземноморското крайбрежие са увеличили стойността си само с 0,3%.

Продажбите през първите четири месеца на 2018 г. бележат повишение от 20% спрямо същия период на 2017 г., а данни на Националния статистически институт на Испания показват подобна тенденция с продажбите на жилища през първото тримесечие на тази година – ръст от 17% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:08 | 14.09.22 г.
fallback