IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работещи в чужбина украинци предизвикват бум на имотния пазар в родината си

Украйна е най-големият получател на пари от емигранти в Европа като съотношение към размера на икономиката й

09:12 | 31.08.19 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Порутената фасада на международната автогара в Лвьов е обвита с банер, рекламиращ новостроящите се сгради, които изникват в степите на Западна Украйна, на фона на притока на пари от живеещи в чужбина украинци към имотния пазар в страната, пише Financial Times.

Украйна е най-големият получател на пари от емигранти в Европа като съотношение към размера на икономиката й. Над 11% от брутния вътрешен продукт на страната идва от изпратените пари от емигрантите, а петте милиона работещи в чужбина украинци са изпратили миналата година рекордните 14,4 млрд. долара.

Мнозинството от емигрантите са от западни области на Украйна като Лвьов, град с един милион души население, който се намира на един час с кола от Полша, където съществува 20-годишна традиция местните жители да работят както сезонно така и дългосрочно от другата страна на границата. Те са заети в различни сектори – от строителство до бране на зеленчуци.

Повсеместното недоверие в местните банки кара работещите в чужбина украинци да влагат парите си в други активи, особено в имоти. В резултат на това комплекси с високи жилищни сгради изникват около Лвьов, а имотни предприемачи казват, че работещи в чужбина местни жители са техните най-големи клиенти.

„Купих напълно нов апартамент миналата година…, като платих 42 хил. долара в брой“, казва 27-годишният Сергий, преди да се кажи на автобус за Варшава. Вече близо три години той печели по 1500 долара на месец, като готвач в полски ресторант. Това е близо три пъти повече от заплащането в местните заведения.

„С местната заплата никога нямаше да успея да купя собствено жилище за съпругата и малкото си дете. Сега се връщам, след като бях две седмици със семейството си, тъй като ми трябват пари, за да го обзаведа…, но в крайна сметка искам да живея и работя у дома, може би да отворя собствен ресторант“, споделя Сергий.

Между 1 и 2 млн. украинци работят в Полша, привлечени от комбинацията от близки езици, удобно местоположение, по-високи заплати и по-добри икономически перспективи. Заплатите са три пъти по-високи, отколкото в Украйна, а празнините, оставени от младите поляци, заминаващи за Западна Европа, доведоха до недостиг на работна ръка.

Емигрантите от Западна Украйна са навлезли и по-навътре в Европа в търсене на по-високи заплати. Те са последвани от втора вълна мигранти, бягащи от белязаните от войната източни области. Руският език, който те обичайно говорят, се чува все повече по улиците на Варшава и други полски градове.

В околностите на Миколаив, град с 14 хил. души население в Западна Украйна, където поколения наред са израснали в традиционни едноетажни къщи, се строят много нови луксозни имоти. Местният жител Роман Фьодоров смята, че половината от тях са финансирани от работещи в чужбина украинци.

Някои от местните жители не искат да говорят с журналисти, тъй като се страхуват да не привлекат вниманието на данъчните власти върху доходите им в чужбина, казва Фьодоров.

Заради големия брой украинци, работещи в чужбина, промишлените компании, които изградиха заводи в Украйна в опит да се възползват от ниските разходи за работна ръка в страната, изпитват недостиг на работници.

„Миграцията на украинска работна ръка има както положителни, така и отрицателни икономически и социални последици“, съобщи украинското министерство на социалната политика, посочвайки недостига на работна ръка и притока на твърда валута.

Андрей Бейзик, управляващ партньор в Western Ukrainian Management Consulting, казва, че регионалният безвизов режим, въведен през 2017 г., и споразуменията за свободна търговия с Брюксел са улеснили заминаването на работници в чужбина. „Интегрираме се в Европейския съюз, включително на трудовия пазар… Това създава натиск за повишаване на заплатите“, допълва той.

Обратно в покрайнините на Миколаив строителни работници, наети да направят ограда на нова къща, обмислят как да се завърнат в Полша. И двамата са близо до завършването на новите им семейни жилища.

„Хубаво е, че работниците мигранти връщат пари и строят жилища, тъй като това създава работни места, но получаваме няколко пъти по-високо заплащане за този вид работа в Полша“, казва Роман.

Неговият колега Игор, който неотдавна работел във въгледобивна мина, допълва: „Чакам нова покана отново да работя в Полша“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 13 rate down comment 9
fon
преди 4 години
Хората са го сравнили вече и не само по тока. Русия ни диша прахта вече.https://***.numbeo.com/cost-of-living/compare_countries_result.jsp?country1=Russia&country2=Bulgaria&displayCurrency=EUR
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 4 години
За да предоставиш наистина обективна информация трябва да посочиш, каква е средната цената на жилищата в Москва(поне 2 пъти по-висока), каква е лихвата на ипотеката(между 2 и 3 пъти по-висока), каква е такса ЖКХ(в България нямаме), как нарастват данъците на жилищата, колко ще плащат допълнително след като решиха да си возят отпадъците забележете в Архангелска област, колко часа стоят в задръствания и защо им е по-евтин бензин. Нямам намерение да споря с никого, но Москва е много скъп и навярно трябва да е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 17
markov
преди 4 години
В Русия 100 евро са повече отколкото в България 210 евро. Само няколко примера.У нас цената на тока е около 20 ст. на киловатчас дневна и около 13 ст. - нощна тарифа. В Русия е съвсем различно. Там дневната на най-скъпото място - в Москва е 6,4 рубли. Т.е. под 17 ст. Но нощната е само 1,64 рубли, т.е. 4 стотинки. 4 пъти по-евтино е през нощта, отколкото през деня. При нас тази разлика се размива, и това е част от плячкосването на държавата ни. Но излиза, че токът в Москва е около 15% по-евтин през деня и около 3 пъти по-евтин през нощта, сравнен с България. И това е най-скъпото място. Има руски региони с по-ниски цени. Например в Краснодар и Хабаровск цената е 4,7 рубли дневна и 1,18 рубли нощна. Съоветно - 10 ст. и под 3 ст. В България и този регионален принцип е отменен в полза на корпорациите. Северозападнала България, която е най-бедния регион в ЕС, плаща същата цена като София.Защо в Русия може да се спазва правилото дневна-нощна, а у нас - не? Защо може да има регионални цени, а у нас - не? Отговорите на тези въпроси поясняват защо 100 евро в Русия са повече от 200 евро в България.Но токът е най-малкото нещо. Нека погледнем отоплението, което е далеч по-голям дял в разходите на българина.В Москва, цената на 1 гигакалория парно е 1900 рубли. Т.е. около 50 лв. За отопление на гарсониера за цял сезон се консумира около 0,5 гигакалории. Т.е. отоплението на гарсониера за ЦЯЛ СЕЗОН, който в Москва е и по-дълъг от в София, и е по-студено, та това отопление излиза 25 лв. За 25 лв. си на топло цялата зима! В София отоплението на гарсониера, ако е идеално изолирана, и ако се пести, излиза 40-50 лв. на месец. Т.е. към 250 лв. за целия сезон. 10 пъти по-скъпо.Но енергията е само малък дял от добрия стандарт на руснаците, базиран на цени без атлантически изедници и смукачи. Цената на хляба например варира от 18 до 45 рубли за 1 кг. Т.е. между 40 ст. и 1 лв. за 1 кг. Говорим за цял килограм. В България килограм хляб е около 1,50-2 лв., а масовите разфасофки са по-малки и набухани, та да изглеждат големи. Т.е. хлябът е 2,5-3 пъти по-скъп реално.Млякото в Русия е около 45 рубли за литър. 1 лв. и малко. В България е 2 лв. за литър.Нека погледнем и резервоарите на колите. Бензин А-95 в Русия е 35 рубли (в Москва, където е най-скъпо). Това са 0,90 лв. У нас цената е 1,80-1,90 лв. Пропан-бутанът е 15 рубли, т.е. 40 ст. У нас е 80 ст.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 16
Стоян Петров
преди 4 години
Същинския въпрос е обаче, кога Украйна ще включи в територията си и Москва. Лично аз бих желал това да стане без излишни жертви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 16
Стоян Петров
преди 4 години
На мен ми плащат 5$ на пост. Не се хваля или оплаквам, просто споделям.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 8
Стефчо
преди 4 години
Ако бях на мястото на тоя дето ви плаща по 50 цента на пост бих ви изритал от работа поради потресаваща некадърност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 12
Стоян Петров
преди 4 години
Това може и да е реалност, но няма да бъде отчетено от статистиката поне още пет години. Работещите навън връщат по легален начин малка част от заработените средства, повечето не го правят официално. След като започнаха да дишат прахта на българите, ват.ниците ще допуснат пред себе си и украинците. Ама като няма кой да им каже, че само с шовинизъм и пиянство не става така ще е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 13
fon
преди 4 години
Заплатите в Украйна вече са 780 лева, а цените им са много нискиhttps://index.minfin.com.ua/labour/salary/average/2019/Чакаме да видим кога Украйна ще мине Русия по стандарт на живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още