fallback

Путин пусна тържествено и жп транспорта по моста до Крим

Съоръжението в Керченския проток - между Черно и Азовско море - е дълго 19 километра и струва 3,3 млрд. евро

22:19 | 23.12.19 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

С пътуване с влак по най-дългия мост в Русия и Европа президентът Владимир Путин откри железопътния трафик до черноморския полуостров Крим. Руската държавна телевизия показа в понеделник в пряко предаване как Путин първоначално е в локомотива. „Поехали“ -- „Да вървим", каза той.

Мостът е истинска „красавица“, която за първи път от 2014 г. насам направи възможно пътуването с влак до Крим. ЕС и САЩ критикуват съоръжението като незаконно, тъй като според международното право Крим е част от Украйна. Украйна, която спря движението на трафика след след анексията, наложи санкции над строителните компании. Путин, от друга страна, демонстрира радостта си, защото хората са показали „как с талант и постоянна решителност Русия е в състояние да реализира такива инфраструктурни проекти на световно ниво“. „Това е не само най-големият мост в Русия, но и най-големият мост в Европа по отношение на неговата дължина", подчерта той, цитиран от DPA.

Съоръжението в Керченския проток - между Черно и Азовско море - е дълго 19 километра. Казват, че цената е 228 милиарда рубли (3,3 милиарда евро). Путин откри магистралния участък на моста през миналата година.  Проектът има за цел да укрепи връзките между Русия и Крим, като засили товарния транспорт и увеличи потока от туристи.

Междувременно  Европейският съюз осъди откриването днес на Кримския железопътен мост като "поредно погазване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна от Русия".  „Железопътната връзка е още една стъпка към принудително интегриране на незаконно анексирания към Русия полуостров и към изолирането на Крим по отношение на Украйна, от която той си остава част", заяви в комюнике говорител на ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел.

„Освен това мостът ограничава преминаването на кораби през Керченския проток към украинските пристанища в Азовско море. ЕС очаква от Русия да осигури свободно и безпрепятствено преминаване през Керченския проток, в съответствие с международното право", допълни той.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:15 | 13.09.22 г.
fallback