fallback

Как недвижимите имоти се приспособяват към целта за устойчиво развитие?

Консултантската компания JLL изброява четири начина, чрез които имотната индустрия може да помогне за постигането на по-устойчиво бъдеще

19:51 | 29.01.20 г. 1

Снимка:Jerome Favre/Bloomberg

Устойчивото развитие беше основна тема в дневния ред на Световния икономически форум в Давос тази година в момент, когато правителства и компании по света търсят начини да се преборят с климатичните промени.

Според организаторите на форума от четирите глобални теми, които „ясно изпъкват като неотложни и важни“, две са свързани с начините за справяне с екологичните предизвикателства, които вредят на околната среда и на икономиката, и с трансформирането на индустрии за постигане на по-устойчиви бизнес модели.

Строителството може да изиграе огромна роля за намирането и прилагането на решения, а инвестициите в технологии и силното управление са от основно значение за успеха, сочи докладът City Momentum Index на консултантската компания JLL.

„Градовете са принудени да се приспособяват със скорост и мащаби, които са невиждани досега, и са подложени на огромен натиск да преминат към нисковъглеродно бъдеще и да отговорят на климатичните промени, бързия икономически преход и промяната на очакванията за качеството на живота“, коментира Джеръми Кели, директор на отдел „Глобални изследвания“ в JLL.

Компанията изброява четири начина, чрез които имотната индустрия може да помогне за постигането на по-устойчиво бъдеще.

Строителство с дърво

Дървени сгради изникват в цял свят. Причината за бума на дървените конструкции е по-голямата устойчивост. Производството на бетон и стомана емитира твърде много въглеродни емисии. За сметка на това дърветата улавят и съхраняват въглероден диоксид – около един тон на кубичен метър, което прави дървесината много по-щадящ климата строителен материал.

Като бонус дървените сгради изглеждат страхотно. „Предприемачите започват да осъзнават, че дървесината осигурява приятна работна среда, в която хората искат да пребивават всеки ден. Това увеличава благосъстоянието и производителността им, както и цялостния успех на самия офис“, коментира Лес Мед, старши вицепрезидент на отдел „Проекти и развитие“ в JLL.

Преустройство на активи

Амбициозните нови регулации върху въглеродните емисии, растящата урбанизация и разбиране на реалностите на климатичните промени карат инвеститорите да обмислят екологичната устойчивост на активите им. Един от отговорите е преустройство на сградите.

„Зеленото преустройство на съществуващи сгради може да повиши разходите в краткосрочен план, но в същото време създава по-устойчиви, конкурентни активи в дългосрочен план, като осигурява измерима възвръщаемост на инвестициите. Бездействието може да се окаже скъпо, а продажбата на активи в бъдеще – по-трудно“, казва Дана Робинс Шнайдер, управляващ директор на отдел „Енергия и устойчиви проекти в САЩ“ в JLL.

Използване на технологии

Намирането на начини за изграждане на сгради – от офиси до жилища, които функционират по-ефективно, може да предизвика сериозна промяна от гледна точка на устойчивото развитие. От умни прозорци, които свеждат до минимум употребата на енергия, до микромрежи за възобновяема енергия – непрекъснато развиващите се технологии имат потенциал да предложат иновативни решения.

„Умните технологии могат значително да помогнат за създаването на привлекателна, адаптирана за конкретни нужди работна среда, както и да засилят ефективността на строителната дейност. Те имат огромен потенциал да помогнат на наемателите да извлекат възможно най-голяма полза от площта си, да спестят оперативни разходи и да изпълнят целите си за устойчиво развитие“, коментира Томаш Мизера, директор на отдел „Технологични решения“ в JLL.

Отговорно инвестиране

Институционалните инвеститори и фондовете за частни капиталови инвестиции все повече осъзнават общественото и екологично въздействие на инвестиционните им решения, както и финансовата възвръщаемост.

Поради това вниманието към достъпните жилища и възобновяемата енергия се засилва. И макар че рейтинги за устойчиво развитие дават на инвеститорите по-голяма представа за въздействието на портфейлите им върху околната среда, това е само началото.

„Инвеститорите ще търсят все повече възможности да инвестират в добро развитие. Това ще се разпространи в редица сектори, в които инвестициите може да имат положителен ефект върху обществото и околната среда. Недвижимите имоти във всичките им форми имат огромно въздействие върху двете“, казва Филип Хирст, директор на отдел „Устойчиво развитие“ в JLL.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:09 | 14.09.22 г.
fallback