fallback

Нужни са 275 млрд. евро годишно за обновяване на сградите в ЕС до 2030 г.

Брюксел ще опита да ускори реновациите на сградния фонд в общността, на който се падат 36% от емисиите СО2

15:58 | 14.10.20 г. 1

Нужни са 275 млрд. евро годишно за обновяване на сградите в ЕС, за да бъдат постигнати амбициозните цели на Европейската комисия (ЕК) за намаляването на емисиите въглероден диоксид с 55% до 2030 година. Това сочат последните разчети на Брюксел, публикувани във връзка със стратегията за обновяване на сградния фонд в общността.

В документа са предвидени няколко начина за намиране на средства за изпълнение на заложените цели. Сред тях са директно финансиране от бюджета на ЕС, както и привличане на частни инвестиции, подкрепа за проучвания и иновации в областта.

Брюксел иска да види ускоряване на дейностите в областта на санирането на старите сгради, което ще доведе до намаляване на емисиите и ще повиши енергийната ефективност, а съответно е мярка в борбата с енергийната бедност.

Стратегията е възможност и за създаването на нови работни места, отбеляза зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс в брифинг след края на заседанието на Колегиума, излъчен във видеосистемата на ЕК.

Усилията ще бъдат насочени в няколко области, главните от които са намаляването на емисиите при дейностите по отопление и охлаждане на сградите и намаляване на енергийната бедност.  Например в прегледа на постигнатото по Директивата за възобновяема енергия през лятото на 2021 година ще бъдат включени идеи за ускоряване на навлизането на ВЕИ в отоплението и охлаждането на сградите, както и варианти за използването на европейско финансиране на схеми за енергийна ефективност.

40% от енергийното потребление и 36% от емисиите въглероден диоксид (СО2) в ЕС се падат на сградите, но само 1% от старите сгради в общността се реновират всяка година. В ЕК очакват този процес да се ускори и до 2030 година да бъдат обновени 35 млн. сгради, при което да бъдат създадени 116 хил. работни места.

Стратегията предвижда по-строги регулации и стандарти за енергийните характеристики на сградите, на базата на които да бъдат определени стимули за насърчаване на обновяването на сградите. Залага се още и на разширяване на пазара за устойчиви строителни продукти и услуги, включително интегриране на нови материали и природни решения, и на преразглеждане на законодателството за маркетинг на строителни продукти и цели за повторно използване и възстановяване на материали.

Плановете ще обхванат частни домове и публични сгради, включително и училища, болници и културни институции.

В стратегията влиза и идеята, анонсирана от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен за "Европейски Баухаус" - платформа за съвместна работа между архитекти, инженери и проектанти, с която да се даде старт на архитектурния стил, който да отрази стремежите за трансформацията на Европа в първия неутрален по отношение на климата континент.

Днес фон дер Лайен нарече този проект "мост между технологиите и културата" и покани архитекти, дизайнери, студенти и всички с идеи в областта да участват в него. Така обновяването ще направи сградите не просто по-енергийно ефективни и въглеродно неутрални, но ще допринесе за трансформацията на европейските градове и околната среда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:26 | 13.09.22 г.
fallback