IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чужденците в ЕС са по-претоварени с разходите за дома в сравнение с местните

България е на второ място в блока по дял на чужденците, които харчат над 40% от разполагаемия си доход за жилище

15:16 | 10.02.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Чужденците в Европейския съюз (ЕС), особено ако идват от държави извън блока, плащат много по-големи разходи за жилище в сравнение с европейците, показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

През 2019 г. 25% от гражданите на държави извън ЕС, живеещи в блока, са били изправени пред значителна тежест върху разполагаемия си доход заради разходите за жилища в сравнение с 19% от гражданите на други страни членки и 9% за местни граждани, сочат данните.

България е на второ място сред държавите от Европейския съюз (ЕС) по дял на чужденците от страни извън блока, които са претоварени от разходите за жилище, т.е. тези разходи надвишават 40% от месечния им разполагаем доход.

Общо 40% от чужденците от трети страни у нас са претоварени заради разходите за жилище спрямо малко над 10 на сто от местното население. За чужденците от държави от ЕС няма данни.

Лидер по този показател е Гърция, където 70% от чужденците от държави извън ЕС харчат над 40% от доходите си за жилището. Гражданите на ЕС с прекомерни разходи за жилището в южната ни съседка са почти 60%, а местните граждани – почти 35%.

На другия полюс е Кипър, където под 1% от местните са претоварени с разходи за жилището. Делът на чужденците, харчещи над 40% от разполагаемия си доход за жилище на средиземноморския остров, е под 10% и за тези от страните от ЕС, и за тези от държави извън ЕС.

Под 10% е делът на затруднените с разходите за жилище чужденци в Латвия, Естония, Чехия, Финландия.

В Германия и Естония делът на местните, претоварени с разходите за жилището, е по-голям от същия дял на чужденците, показват още данните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още