fallback

Цените на жилищата в САЩ растат рекордно и през юли

Бързането на купувачите е породено от липсата на предлагане, което вероятно ще остане по-слабо от търсенето през идните пет до десет години

10:05 | 08.09.21 г. 1

Снимка: Bloomberg LP

Цените на жилищата в САЩ са нараснали с 18% през юли спрямо същия месец на миналата година, сочат данни на глобалната компания за имотни данни CoreLogic, цитирани от Bloomberg.

Това е най-големият 12-месечен ръст на индекса от началото на воденето на статистика преди 45 години. На месечна база цените на жилищата са се повишили с 1,8% през юли спрямо юни.

„Нарастването на жилищните цени продължава да ескалира с навлизането на представителите на поколението Y (родените между 1980 и 2000 г. – бел. ред.) в най-активните им години за закупуване на жилище, стремежа на наемателите да избегнат резкия ръст на наемите и инвеститорите с дълбоки джобове, които движат търсенето“, коментира Франк Мартел, президент и главен изпълнителен директор на CoreLogic.

Бързането на купувачите на жилища на фона на изключително ниските лихви по ипотечните кредити е породено от липсата на предлагане, като проблемът едва ли ще бъде разрешен през идните пет до десет години „без по-агресивни стимули за строителните компании да изграждат нови жилища“, се казва в съобщението.

Имоти

Темпът на растеж се очаква да се забави значително, прогнозира CoreLogic.

До юли 2022 г. се очаква покачването на цените на жилищата да се забави до темп от 2,7% на годишна база, тъй като продължаващите предизвикателства пред достъпността възпират някои потенциални купувачи.

„Ръстът на цените значително надхвърля ръста на доходите и подкопава достъпността“, коментира Франк Нотафт, главен икономист на CoreLogic. „През идните месеци това ще охлади търсенето и ще доведе до забавяне на ръста на цените“, прогнозира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:51 | 14.09.22 г.
fallback