IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неутолимото желание за имоти тласка дълга на канадските домакинства до нов рекорд

Стойността на притежаваните имоти от канадските семейства е нараснала с 1,2 трлн. щатски долара през 2021 г.

11:07 | 14.03.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Канадците са продължили да трупат имоти през миналата година, тласкайки цените и дълговите нива до нови рекорди, предава Bloomberg.

Стойността на имотите, притежавани от домакинствата в Канада, е нараснала с 1,5 трлн. канадски долара (1,2 трлн. щатски долара) до 8,3 трлн. канадски долара през 2021 г., показват данни на Канадската статистическа служба. Канада Канада

Ниските лихви, по-големият апетит към площи по време на пандемията от COVID-19 и силните имиграционни потоци са довели до рекордно повишение с 22% на цените на жилищата, на земята и на други сгради, притежавани от канадци, показват данните.

Този ръст е увеличил нетното богатство на човек в страната до 449,450 канадски долара в края на миналата година, което е повишение с почти една четвърт спрямо 2020 г. Канада Канада

Голяма част от активността на имотния пазар е стимулирана от новите ипотечни кредити, като съотношението между дълга по кредитите на домакинствата и доходите е нараснало до рекордните 186% към края на 2021 г.

Тези цифри само ще засилят опасенията, че исторически ниските лихви раздуват жилищния пазар в страната и повишават рисковете за стабилността чрез дълг. Това е още едно основание Канадската централна банка агресивно да повиши лихвите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Up sofix up2000
преди 2 години
тласкани от неутолим РАЗУМ....какво са акциите от бизнеса на някой олигарх?!? какво ти е файдата да ти ги помпят и в едни момент да нямаш нищо? хората знаят- да трупам пари в банката на КОЙ....да ги набутват в някакви деривати и форекс? само имота е онова суперсигурно активче което е ТВОЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още