IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конфликтът в Украйна помрачава нагласите на инвеститорите в имоти

Германия е страната в Европа с най-голям отлив на инвеститорски интерес

13:15 | 17.03.22 г.
<p>
	Великобритания остава привлекателна дестинация за институционалните инвеститори в имоти.&nbsp;<em>Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg</em></p>

Великобритания остава привлекателна дестинация за институционалните инвеститори в имоти. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

След период на рекордно представяне, подкрепено от възстановяването след COVID-19, институционалните инвеститори в недвижими имоти в Европа коригират очакванията си за 2022 г. на фона на задълбочаващия се конфликт в Украйна, пише онлайн изданието ipe.com.

На изложението MIPIM в Кан европейската инвестиционна компания в недвижими имоти INREV обяви „рекордни“ резултати за класа активи в последните три месеца на 2021 г.

Но допитване сред членовете ѝ установило, че положителните очаквания трябва да бъдат охладени заради „промяна в нагласите на инвеститорите“ в момент, когато индустрията е изправена пред „нова фаза на инвестиционния имотен пазар“.

Тримесечният индекс на INREV сочи, че недвижимите имоти са регистрирали рекордно висока възвръщаемост от 4,85% в четвъртото тримесечие на 2021 г., стимулирана основно от нарастването на капитала с 3,99% и на общата възвръщаемост за една година, достигнала 12,89%.

Това беше идеалната положителна новина за първото пълно издание на MIPIM в Кан от три години насам, за което са регистрирани 20 хил. кандидати по данни на организаторите. Но тя също така съвпадна с нарастващите притеснение от пълните последици за недвижимите имоти от руското нашествие в Украйна.

Ирина Пилипчук, директор на анализите и пазарната информация в INREV, съобщи, че през 2021 г. резултатите отразяват забележително възстановяване от последиците от COVID-19, но очакванията са първото тримесечие на 2022 г. да изглежда доста различно.

Развиващият се конфликт в Украйна има непреки отрицателни последици чрез по-слаби перспективи за икономиката и още по-силен натиск към ускоряване на инфлацията, което най-вероятно ще породи промяна в нагласите.

INREV е установила повишаване на оценките на инвеститорите за инвестиционния риск в тримесечен период. Делът на анкетираните, които са заявили, че оценката им за инвестиционния риск е нараснал, се е увеличил от 42% през декември на 67% този месец.

Нагласите към конкретни пазари също са се променили, като най-рязка е промяната спрямо Германия. Страната се е свлякла от водещата позиция в списъка с предпочитани инвестиционни дестинации до предпоследното място. 15 на сто от анкетираните планират да намалят инвестициите си на този пазар.

За сметка на това нагласите към Великобритания остават положителни – 21% от анкетираните възнамеряват да увеличат влаганите капитали там, а Нидерландия се е озовала на положителна територия с 15% от инвеститорите и инвестиционните мениджъри, които планират да увеличат вложенията си в страната.

От гледна точка на очаквано представяне в бъдеще 38% от инвеститорите и инвестиционните мениджъри очакват представянето на имотите да бъде по-негативно спрямо предишното тримесечие, а нито един не очаква по-положително представяне следващото тримесечие.

Като цяло обаче средствата за европейски нелистнати имоти изглеждат несазегнати, като 81% от анкетираните планират да инвестират почти същата сума в класа активи, както през декември 2021 г., а 14 на сто са по-уверени, че ще увеличат вложенията си.

В рамките на MIPIM Urban Land Institute (ULI) и PwC представиха коригиран годишен доклад за нововъзникващите тенденции в недвижимите имоти, който също установява подкопаване на „оптимизма в последно време“, тъй като войната в Украйна е засилила опасенията от още по-голямо ускоряване и продължителност на инфлацията.

Индустрията вече е започнала да снижава очакванията си за 2022 г. след рекордните инвестиции миналата година, тъй като кризата в Украйна е предизвикала „нова вълна на притеснение“, става ясно от доклада.

„След като вече беше изправена пред предизвикателства в продължение на две години, имотната индустрия се готви за още несигурност и то не само в краткосрочен план“, коментира Лизет ван Дурн, главен изпълнителен директор на ULI за Европа.

„Индустрията отново се сблъсква със забавяне на икономиката в момент, когато опитва да се приспособи към дългосрочни структурни тенденции, засилени или ускорени от пандемията, а сега и от нашествието на Русия в Украйна.

„Излизайки от пандемията, наблюдаваме високи нива на доверие в перспективите за инвеститорите в имоти, стимулирани основно от наличието на капитали, търсещи доходност. Но наред със сходни линии от предишни години на заден план остават притесненията около дълготрайните последици от пандемията, трайността на продължителния имотен цикъл и последиците от структурните промени в сектора“, отбелязва Гарет Луис, директор на имотното подразделение на PwC.

„Украинската криза обаче създава нова и по-рязко фокусирана причина за непосредствено притеснение, особено около ускоряващата се инфлация и растящите лихви, засилвайки натиск, с който на имотната индустрия не се е налагало да се справя от десетилетия“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още