fallback

Купувачите на жилища в САЩ губят надежда в сезона на пролетните продажби

Пролетта традиционно води до бум на сделките с имоти отвъд Океана, но тази година купувачите са предпазливи

12:07 | 17.04.22 г.

Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Достъпността на жилищата намалява бързо в най-натоварения период за продажбите в САЩ. А заради ширещата се инфлация цените продължават да нарастват, пише Bloomberg.

Две години след началото на пандемичния бум на жилищния пазар ръстовете на цените само се ускоряват. Лихвите по ипотечните кредити са нараснали с най-бързия си темп от почти три десетилетия. Освен това не е останало почти нищо за купуване.

Пролетта традиционно води до бум на сделките с имоти в САЩ, но тази година купувачите са в особено крехко положение. Те спринтират, за да изпреварят повишаването на лихвите по ипотечните кредити и ескалират цените, което може да ги остави встрани от пазара за неопределено време. Това е противно на усилията на Федералния резерв за ограничаване на инфлацията и охлаждане на прегряващия жилищен пазар чрез повишаване на лихвите.

Към безпокойството се прибавя и фактът, че наличностите достигат почти рекордно дъно от месеци. Това отчасти се дължи на факта, че собствениците на жилища с евтини ипотечни кредити не искат да продават имотите си – ако се преместят, ще трябва да получат нов, по-скъп заем.

Но дните на трескавото пазаруване на жилища по време на пандемията може би са преброени. Само въпрос на време е достъпността да достигне пределна точка, при която купувачите ще започнат да се оттеглят, коментира Марк Занди, главен икономист на Moody’s Analytics.

През февруари цените нараснаха с 20%, два пъти по-бързо, отколкото година по-рано и най-бързият годишен темп от началото на воденето на статистика през 1976 г., сочат данни на CoreLogic. Подобно на много анализатори Занди очаква ръстът на цените да се забави тази година до около 5%, последван от спад с 2% до края на 2023 г.

САЩ

Заявленията за закупуване на жилища с Федералната жилищна администрация, ключов източник на финансиране за купувачите на първи дом, са намалели с почти 20% миналата седмица спрямо година по-рано, сочат данни на Асоциацията на ипотечните банкери.

Повишаването на разходите по обслужването на кредитите не е пренебрежително. Собственик на жилище с ипотечен кредит за 300 хил. долара ще плаща 1560 долара при лихва от 4,72%, която е настоящото средно ниво по 30-годишните ипотечни кредити по данни на Freddie Mac. Това е ръст с 277 долара спрямо началото на годината, когато лихвите бяха на ниво от 3,11%. Много купувачи вече получават лихви над 5%.

Има риск хората, които купуват жилище, да бъдат принудени да разтегнат бюджетите си над нивото, при което им е удобно да плащат. Проблем възниква, когато достатъчно купувачи действат при допускането, че настоящият темп на повишаване на цените ще продължи, съобщи миналата седмица Фед в Далас в доклад, в който се посочваха признаци за зараждане на балон на американския жилищен пазар.

Подразделението на централната банка уточни, че не очаква срив като този след финансовата криза през 2008 г., но макар и малки, пукнатини все пак се зараждат.

Миналия месец делът на американските жилища с отстъпки от продажната цена леко е нараснал спрямо година по-рано, сочат данни на Realtor.com. Наличностите намаляха, но не толкова, колкото предишния март. Консултантската компания Redfin Corp. съобщава, че по-малко хора започват онлайн търсения, а огледите на жилища са под нивата от 2021 г.

Цените ще продължат да нарастват, докато наличностите са ограничени. Недостигът се увеличава, тъй като собственици на жилища, които обичайно се преместват в нов дом, остават в старото си жилище.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:44 | 12.09.22 г.
fallback