fallback

Кои са най-достъпните и най-недостъпните градове за покупка на жилище в света?

САЩ са най-достъпната страна в изследването, в което влизат и пазари Австралия, Канада, Ирландия, Нова Зеландия и Великобритания

21:42 | 19.04.22 г.

Снимка: Justin Merriman/Bloomberg

Питсбърг е градът с най-достъпен жилищен пазар в света в момент, когато цените на жилищата растат в цял свят, предава Bloomberg.

Хонконг, който дълго време беше градът с най-скъпия жилищен пазар в света, е на дъното по достъпност сред 92 пазара, включени в изследването на Demographia International Housing. Ню Йорк е на 73-о място, а Лондон – на 79-о.

САЩ са най-достъпната страна в изследването, в което са включени също пазарите в Австралия, Канада, Хонконг, Ирландия, Нова Зеландия, Сингапур и Великобритания. В повечето големи икономики цените на жилищата са нараснали по време на пандемията, а купувачите влагат спестените по време на блокадата пари в недвижими имоти.

„По време на пандемията имаше безпрецедентно влошаване на достъпността на жилищата“, коментира авторът на доклада Уендел Кокс, който сравнява доходите към цените на жилищата през третото тримесечие на 2021 г. „Броят на силно недостъпните пазари нарасна с 60% през 2021 г. спрямо 2019 г.“, допълва той.

Оклахома и Рочестър, щата Ню Йорк, са съответно на второ и трето място в списъка по достъпност, съобщават авторите. Сидни и Ванкувър са сред най-недостъпните пазари.

Като знак за нарастващо напрежение на много пазари Канада забрани на повечето чужденци да купуват жилища за две години и предостави милиарди долара за стимулиране на строителството в опит да охлади растящия имотен пазар.

В топ десет на най-достъпните жилищни пазари попадат още Едмънтън, Сейнт Луис, Кливлънд, Глазгоу, Синсинати, Бъфало и Калгари. На обратния полюс, в десетката на най-недостъпните жилищни пазари в света влизат още Сан Хосе, Мелбърн, Хонолулу, Сан Франциско, Оукланд, Лос Анджелис и Торонто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:09 | 13.09.22 г.
fallback