IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-високите лихви започват да охлаждат един от нажежените жилищни пазари в света

Продажбите на жилища в Канада се свиват, но цените все още продължават да растат

10:41 | 20.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Продажбите на жилища в Канада регистрираха най-големия си спад от юни насам, тъй като растящите лихви започват да охлаждат нажежения имотен пазар в страната, предава Bloomberg.

Продажбите на жилища са намалели с 5,4% през март спрямо предходния месец, а новите обяви също намаляват с почти същия процент, сочат данни на Канадската асоциация за недвижими имоти. Въпреки свиването на дейността цените все още нарастват с 1% на месечна база и са с 27% нагоре спрямо същия период на миналата година.

Продажбите на жилища са намалели и с 16% на годишна база, когато активността при сключването на сделки достигна исторически рекорд през март 2021 г.

„Има съвсем ясно усещане, че пазарът се забавя, тъй като инерцията при продажбите и цените показва признаци на охлаждане“, коментира Робърт Кавчич, икономист от Bank of Montreal.

Историческият ръст на цените на жилищата в Канада в последните две години е изправен пред сериозно изпитание преди традиционния сезон на пролетните продажби.

Лихвите по ипотечните кредити започват да растат, а други усилия на държавните ръководители за намаляване на търсенето създават още препятствия за купувачите, които вече са натоварени от рекордните цени. От началото на март Канадската централна банка повиши лихвата с 0,75 процентни пункта и се очаква да я увеличи с още 2 пункта през следващата година.

Пазарите едва ли ще усетят пълното въздействие на по-високите лихви по ипотечните кредити до второто полугодие на тази година, коментира Кавчич. Канада Канада

Жилищният пазар в Канада остава исторически затегнат. Съотношението между продажби и нови обяви почти не се е променило на ниво от 75,3%, което е доста над дългосрочното средно равнище. Имотната асоциация съобщи, че две трети от местните пазари са пазари на продавачите. Месечните продажби също са с 10 хил. броя повече спрямо нивото им през последното десетилетие.

Забавянето на пазара не се дължи толкова на повишаването на лихвите, колкото на „предизвикателствата пред достъпността, които се дължат на няколко години много големи повишения на цените на жилищата“, коментира Фил Сопър, президент на консултантската компания Royal LePage пред BNN Bloomberg Television.

„Това повишение на лихвите все още не ни доближава до лихвите от 2019 г. Така че не сме се върнали на нивата преди пандемията“, допълни той.

Средните цени на жилищата в страната са достигнали 796 хил. канадски долара (631 хил. щатски долара) през март, показват сезонно некоригирани данни.

В отделен доклад Канадската корпорация за ипотечни кредити и жилища съобщи, че строителните компании са започнали да работят по годишен темп от 246 243 жилищни единици миналия месец, което е спад с 1,6% спрямо февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още