IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на цените на жилищата в Китай се ускорява леко през юни

Спадът на продажбите на нови жилища сред стоте водещи строителни компании в страната се забавя

10:19 | 01.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Цените на новите жилища в Китай са нараснали малко по-бързо през юни спрямо месец по-рано, стимулирани от смекчаващи мерки в малки и средни градове за повишаване на търсенето, показва допитване, цитирано от Ройтерс.

Цените на новите жилища в сто града са се повишили с 0,04% спрямо ръста от 0,03% през май, показва допитването на China Index Academy, една от най-големите компании за имотни анализи в страната.

Потиснатият имотен пазар в Китай показва някои признаци на подобряване в последните седмици. Стъпките за стимулиране тази година са съсредоточени основно върху подкрепата за купувачите на жилища, включително субсидии, по-малки първоначални вноски и смекчаване на правилата за покупка на жилища.

Големи компании за жилищно строителство като China Vanke съобщиха тази седмица, че имотният пазар е достигнал дъно в краткосрочен план с ясен месечен ръст на продажбите през юни, подкрепен от натрупаното търсене след месеци на ограничения заради COVID-19. Но президентът на компанията Ю Лиан предупреди, че възстановяването ще е бавно и умерено.

Сред стоте града, включени в допитването на компанията за анализи, 47 са отчели ръст на цените на месечна база спрямо над 40 града през май.

Цените в по-малки градове, включително главни градове на провинции, са се повишили с 0,14% и са ускорили темп спрямо 0,07% през май. Сиан, главен град на северозападната провинция Шанхай, е регистрирал най-големия ръст от 0,68%.

„Местните власти вероятно ще въведат още специфични за отделните градове политики“ като по-добри условия за домакинствата с над едно дете, отбелязва Academy.

„Очаква се имотният пазар да отбележи ръст през второто полугодие на годината, тъй като доверието на купувачите на жилища постепенно ще се възстанови благодарение на по-леките ограничения заради COVID-19 и мерките за стимулиране“, допълва компанията.

Отделни данни, публикувани от China Real Estate Information Corp., показват, че спадът на продажбите на жилища в Китай се е забавил за първи път тази година, тъй като мерките за подкрепа на правителството са започнали да привличат повече купувачи, предава Bloomberg.

Стоте най-големи имотни компании в страната са отчели спад на продажбите на нови жилища с 43% на годишна база през юни до 733 млрд. юана (109 млрд. долара). Спрямо миналия месец обаче техните продажби са се увеличили с 61,2%.

Затъналите в дългове частни компании за жилищно строителство в Китай са изправени пред растящи рискове от ликвидна криза заради разбитото доверие на купувачите на жилища. Продажбите на стоте водещи строителни компании в страната са намалели с 50,3% през първото полугодие на 2022 г., показват данните.

Но президентът на една от най-големите имотни компании в Китай каза по-рано тази седмица, че жилищният пазар е достигнал дъното си и добави, че възстановяването ще бъде бавен процес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още