IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотният пазар в страната с най-задлъжнелите домакинства в света се охлажда

Норвежката централна банка намали прогнозата си за ръста на цените през тази година и очаква спад догодина

11:09 | 05.08.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Kristian Helgesen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kristian Helgesen/Bloomberg

Цените на жилищата в Норвегия са намалели през юли за първи път от декември насам, което е поредният признак, че най-задлъжнелите домакинства в света са изправени пред охлаждане на имотния пазар заради повишаването на лихвите, предава Bloomberg.

Цените на жилищата са намалели с 0,2% спрямо юни, сочат данни на Real Estate Norway, Eiendomsverdi и Finn.no, които вземат предвид сезонните колебания. Спадът е в унисон с очакванията на централната банка, която предвижда сходна промяна и през август и септември. На коригирана база цените са нараснали с 5,8% в последните 12 месеца. Норвегия Норвегия

Норвежката централна банка ускорява темпа на затягане на паричната политика в опит да овладее инфлацията, която достигна 33-годишен връх, и в същото време се стреми да избегне срив на имотния пазар в страната с едни от най-задлъжнелите домакинства в света.

„Очакваме цените на жилищата да започнат да намаляват по-късно тази есен заради по-големите повишения на лихвите от Norges Bank и не изключваме възможността спадът да започне малко по-рано от очакванията“, коментира Сара Мидгаард, старши икономист в Svenska Handelsbanken. Но „продължаваме да подчертаваме, че рисковете от спада трябва да бъдат относително овладени“, допълва тя.

Все пак цените на жилищата в Норвегия са нараснали със 7,1% от началото на годината за разлика от съседна Швеция, където те са намалели с 5,8% спрямо връхната им точка през март. Това се случи след обратния завой в политиката към лихвите на Riksbank, която се присъедини към по-агресивното затягане на пазара от други централни банки в света.

Норвежките домакинства имат най-голямото дългово бреме в света, като изпреварват Дания и Нидерландия, показаха нови данни на ОИСР. То се равнява на 247% от нетните им разполагаеми доходи към 2020 г.

Гуверньорът на Norges Bank Ида Волден Баке заяви, че нарасналата несигурност относно перспективите включва възможността по-високите лихви в Норвегия да доведат до по-подчертано забавяне на жилищния пазар и при потреблението на домакинствата. Но през юни тя изрази готовност за ново повишение на лихвите с 50 базисни пункта, ако е необходимо.

„Броят на продадените и на новите жилища на пазара е значително по-малък от предишните години, а активността беше особено ниска през втората половина на юли“, коментира Хенинг Лауридсен, главен изпълнителен директор на Real Estate Norway. Той обаче допълва, че това развитие е било очаквано за юли.

Norges Bank повиши през юни прогнозата си за цените на жилищата тази година с 1,1 процентни пункта до 5,5%. За сравнение, през 2021 г. цените на жилищата нараснаха с 9,1%. Централната банка прогнозира спад на жилищните цени с 1% догодина.

„Очакваното забавяне на ръста на цените на жилищата изглежда както прогнозирано, така и добре дошло според централната банка“, отбелязват анализатори на Swedbank в бележка до клиенти. „Следователно предстоят още повишения на лихвите“, допълват те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още