IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nasdaq плаща рекордна глоба заради прегрешението си с Facebook

Изпълненият с грешки борсов дебют ще струва 10 млн. долара на оператора само за глобата към SEC

22:36 | 29.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Първите часове от IPO-то на&nbsp;Facebook бяха истински кошмар. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Първите часове от IPO-то на Facebook бяха истински кошмар. Снимка: Ройтерс

Нескопосаното първично публично предлагане на социалната мрежа Facebook има продължение. Американската Комисия за ценните книжа и борсите (SEC) наложи на борсовия оператор Nasdaq глоба в размер на 10 млн. долара. Това, поне според ведомството, е най-високата сума, която някога е трябвало да плати който и да е оператор на фондова борса, предаде Ройтерс.

Системите на Nasdaq не са били готови да посрещнат потопа от искания за покупки и продажби, поясни в сряда във Вашингтон SEC. Би трябвало да е ясно предварително, че Facebook ще направи едно от най-големите IPO-та в историята. Надзорният орган обвинява освен това мениджърите на Nasdaq, че са действали неправилно след отказа на системите.

По данни на SEC в сряда Nasdaq е обявил готовност да заплати глобата. С това обаче компанията не приема упреците и не се признава за виновна.

Грешките се отразиха като проклятие върху акциите на Facebook, които междувременно загубиха повече от половината от стойността си. В момента цената на акция е около 24 долара за брой и по този начин е все още далеч от началната продажна цена от 38 долара.

Големи банки с международна дейност като американската Citigroup и швейцарската UBS претърпяха сериозни загуби при първичното публично предлагане, осъществено на 18 май 2012 г. Загубите на UBS, които надхвърлиха 350 млн. долара, я накараха да заведе дело срещу Nasdaq, обвинявайки я за проблемите. Посреднически фирми като Citadel и Knight Capital загубиха приблизително по 30 млн. долара, като загубите на последната бяха един от проблемите, принудили я да приеме поглъщане от страна на конкурентите си от Getco.

Източници бяха заявили пред CNBC в началото на февруари, че евентуално споразумение между Nasdaq и комисията за ценните книжа и борсите може да доведе до допълнителни глоби за борсовия оператор на стойност до 5 млн. долара. В официалното си изявление обаче от комисията обявяват, че няма да да вземат становище по въпросите дали Nasdaq е нарушила закон или правила, което може да спести бъдещи глоби на Nasdaq.

Главният изпълнителен директор на Nasdaq Робърт Грейфелд трябваше да се раздели с част от годишния си бонус заради грешките, а засегнати инвеститорите следва да бъдат обезщетени от борсовия оператор с общо 62 милиона долара. SEC одобри плана за обезщетенията в края на март. Според пазарните наблюдатели обаче сумата може да покрие само една малка част от реалната загуба, причинена от хаоса на първия ден на търговия.  

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още