IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Yelp ухажва Facebook

Анализаторите гадаят дали е назрял моментът за придобиване

11:56 | 03.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Yelp ухажва Facebook

Сайтът Yelp, който дава онлайн оценки и препоръки за местния бизнес, открито се обяви за партньорство с Facebook. "Ако това е нещо, от което Facebook се интересува, бихме били щастливи, да работим с тях над функцията за търсене (Graphic Search)", заяви финансовият директор на Yelp Роб Кролик, цитиран от Ройтерс.

Facebook представи новата си функция за търсене в началото на годината. Функцията трябва да помогне на потребителите да намират информация в областта на своята мрежа с естествено формулирани въпроси. За примери по време на презентацията в централата в Менло Парк тогава главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг даде въпроси като „лица, които обичат да карат колело и живеят в моя роден град“, или „ресторанти в Лондон, посетени от моите приятели“. По този начин новата функция не е в пряка конкуренция с Google Web Search, а по-скоро е база данни на приятелите и техните дейности. Graphic Search обаче представлява директна конкуренция на Yelp. 

Yelp, която е интегрирана в картите на Apple и в гласовия асистент Siri, от известно време се концентрира върху маркетинга на мобилното си приложение. В този случай американската компания съчетава местните препоръки с друга информация, като например работното време на ресторанти, съчетано с местоположението на потребителя на смартфона или таблета. Освен Facebook вече и Google предлага подобна услуга. "Facebook, Google и някои други компании сега навлизат чрез технологиите към местния бизнес," казва Кролик.

Анализаторът от Macquarie Том Уайт счита за малко вероятно Facebook и Yelp да обединят усилията си в сферата на търсенето. Най-голямата социална мрежа считала, че благодарение на своите над 1 млрд. потребители разполага с достатъчно данни, за да оперира сама подобна услуга. Ако все пак двата концерна се решат на сътрудничество, това би помогнало на Yelp, а Facebook би имала един конкурент по-малко в тази област, смята Уайт.

Yelp е добра цел за придобиване от страна на Apple, Google или Facebook, смята от своя страна анализаторът на Jefferies Брайън Фицджералд. Тези концерни можели да използват услугите на Yelp "доста продуктивно".

Базираната в Сан Франциско Yelp бе основана през 2004 г. от бившия инженер в Paypal Джеръми Щопълман и Ръсел Симънс, но оттогава никога не е била на печалба. Експерти смятат, че това може да се случи най-рано през първото тримесечие на 2014 г. През март миналата година Yelp осъществи и първично публично предлагане. За евентуалния борсов дебют на компанията се заговори отдавна, още след като тя отказа сделка за придобиване от страна на Google за 500 млн. долара в началото на 2010 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още