IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американски колежи разследват кандидатите чрез социалните мрежи

Практиката не е рутинна, но и не е забранена в повечето учебни заведения в САЩ

17:48 | 17.11.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В американския колеж Болдуин, който се намира в Брънсуик, Мейн, администрацията все още говори за една кандидат-студентка и нейния профил в Twitter. Тя не била приета заради нисък бал, но везните за отхвърлянето на молбата й натежали сериозно, заради арогантни коментари към останалите кандидат-студенти, които момичето публикувало в Twitter.

Оказало се, че ръководството на колежа следи постоянно публикациите, които по някакъв начин са свързани с учебното заведение.

Докато се подготвят за изпитите си, абитуриентите сякаш забравят, че коментарите, които публикуват ежедневно в интернет, могат да се отразят негативно на бъдещото им учебно развитие, пише електронното издание на New York Times. Ново проучване, финансирано от Washington Post, сочи, че контролът над онлайн съдържанието се е увеличил с сред университетските администрации в Щатите.

В анкетата са участвали 381 служители в различни колежи, като 31% от тях признават, че са се допитвали до профили в социалните мрежи, за да добият допълнителни впечатления за кандидат-студентите. Още по-любопитен е фактът, че 30% от участвалите в анкетата споделят, че са откривали информация, която се е отразявала негативно при разглеждането на молбите. Въпреки това, чиновниците уверяват, че това не е рутинна процедура в институциите, поради простата причина, че молбите са толкова много, че просто не е възможно да се правят допълнителни онлайн проучвания за всеки от кандидатите.

В повечето учебни заведения обаче, практиката не е официално забранена.

Същото се случва и в бизнеса, където работодателите отдавна се опират на социалните мрежи, за да разберат с каква онлайн репутация се слави всеки един кандидат за работа. Идеята, че колежанската администрация се рови в постовете на младите хора изглежда все по-притеснителна за експертите, най-вече защото администрацията не уведомява “разследваните” за намеренията си.

“Според мен това е огромен проблем,” коментира Брадли Шиър, адвокат, специализирал в правните въпроси, касаещи социалните мрежи. Според него колежите могат да сбъркат с идентифицирането на профила на точния човек (заради сходни имена), което може да доведе до несправедливо отношение. “Често, грешна или подвеждаща информация от интернет се приема за факт,” допълва Шиър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Само да вметна, че и наще средни училища сега са под нивото на училищата от Татово време. Ей и в това ги настигнахме, че и задминахме Хамериканците!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Много невероятно звучи това, защото е такава борба за студенти и то ако може да са добри, че никой няма да търси варианти за отхвърляне на такива, още повече че тук се говори за колиджи, а не за университети. Ако ставаше дума за университети, може и да с повярвам , но малко, но за колиджите ,.....дето образованието е под нивото на нашите средни училища от татово време!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още