IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P присъди неинвестиционен рейтинг на Twitter

Mожем да повишим рейтинга, ако Twitter разшири източниците си на приходи чрез международна експанзия и стартирането на нови продукти, посочва агенцията

09:39 | 14.11.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
S&P присъди неинвестиционен рейтинг на Twitter

Международната рейтингова агенция Standard & Poor's присъди неинвестиционен рейтинг BB- със стабилна перспектива на Twitter за издадените през септември от компанията облигации на стойност 1,8 млрд. долара (1,4 млрд. евро), предава Bloomberg.

Всички облигации с рейтинги под BBB- се считат за спекулативни и са наричани на жаргон "junk" (боклук). Само няколко стъпки по-надолу с оценка от CCC+ започват онези оценки, при които всичко друго, освен фалит би бил  изненада - там в разгара на финансовата криза се намираха гръцките държавни облигации. 

Рейтинговата агенция аргументира рейтинга с това, че Twitter инвестира агресивно в разширяване и евентуално няма да успее да постигне положителен паричен поток през 2016 г. В същото време S&P отчита също, че рисковете на облигациите са "справедливи".

Перспективата за Twitter S&P категоризира като "стабилна", тъй като компанията има голям потенциал за растеж. Въпреки това от S&P отбелязват, че в момента бизнес моделът на услуги може да се сблъска с много рискове.

„Ние можем да повишим рейтинга, ако Twitter разшири източниците си на приходи чрез международна експанзия и стартирането на нови продукти, за да запази своята позиция и да продължи да развива своята рентабилност“, се казва в становището на агенцията.

Говорител на Twitter интерпретира пред Wall Street Journal по различен начин оценката на агенцията. „Докладът на S&P отразява и нашето предположение, че Twitter и в бъдеще ще расте бързо и няма защо да се опасява от силния натиск на конкурентите“.

Акциите на Twitter спаднаха след публикацията на доклада с почти 6%. 

През септември компанията издаде първите си облигации и с това събра 1,8 млрд. долара от инвеститорите. Макар че търсенето на книжата бе силно, акциите на Twitter отбелязват сериозен спад от почти 40% от началото на годината. 

Освен това услугата разочарова пазарите в края на октомври с нова тримесечна загуба. През третото тримесечие загубата е в размер на 175,5 млн. долара. Същевременно се забавя и ръстът при броя потребители. Броят на активните потребители се покачва за трите месеца с 13 млн. до 284 млн. на месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
alligator_29
преди 9 години
Ми то да инвестираш в нещото, което не произвежда никакъв актив - си е " junk" ))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още