IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Twitter отново разочарова борсата

Въпреки силния ръст на приходите увеличението на новите потребители почти замря

10:05 | 28.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Обратът в Twitter очевидно ще бъде труден.

Социалната мрежа отново разочарова борсата – със смесени резултати за третото тримесечие и слаби очаквания за четвъртото. Акциите на компанията се сринаха с 13%.

Джак Дорси, който пое поста на главен изпълнителен директор по-рано този месец, се стреми да запази очакванията ниски, пише Bloomberg. Докато Twitter остава популярно място за събиране на известни личности, политици и журналисти, които изпращат и споделят свои послания в рамките на 140 символа, съоснователят се фокусира над усилията на компанията за достигане до по-широка аудитория. 

Дорси също налага по-сериозна дисциплина, като отряза 8% от броя на служителите и нае изпълнителен председател от Google за подобряване на надзора над борда.

„Twitter обаче си остава една история на „чакай малко и ще видим", казва Пол Суини, анализатор в Bloomberg Intelligence. „Инвеститорите се надяваха, че това тримесечие най-накрая ще изкара акциите от кучешката колиба, в която се бяха скрили, но...".

Twitter отчита тримесечна загуба от 132 млн. долара спрямо загуба от 175 млн. долара година по-рано. Прогнозите за четвъртото тримесечие отново са сравнително мрачни – очаква се компанията да отчете приходи от 695 до 710 млн. долара - далеч по-сдържан резултат от очакванията на анкетираните от Bloomberg анализатори за 741,6 млн. долара, става ясно от публикуваните след края на сесията финансови резултати.

През третото тримесечие, през което Дорси бе все още временен шеф, броят на потребителите, които поне веднъж месечно са в Twitter, се покачва на тримесечна база с 1,6 на сто до 320 млн. На годишна база ръстът е от 11 на сто, но очакванията бяха за поне 324 млн. Така растежът почти замира.

Ленивият ръст на потребителите, особено в сравнение с Facebook, създава проблеми за Twitter. Най-голямата социална мрежа има повече от 1 милиард регистрирани потребители.

На пазарите това не се прие никак добре. В следборсовата търговия акциите се сринаха с над 10 на сто.

И през миналите тримесечия компанията отчиташе загуба. Ето защо отново назначения на поста главен изпълнителен директор Джак Дорси е под натиск най-сетне да доведе фирмата до печалба и да я направи по-атрактивна за инвеститорите. Едва наскоро Дорси обяви съкращението на стотици служители в концерна, но и отказа си от една трета от своето участие във фирмата. Този дял има стойност от около 180 млн. евро и ще бъде използван за възнаграждения на служителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още