IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Египет затвори Free Basics на Facebook

Според Facebook 3 млн. египтяни са ползвали услугата, като от тях над 1 млн. преди това не са имали „достъп до интернет“

15:27 | 03.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Реклама на проекта на социалната мрежа в Индия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Реклама на проекта на социалната мрежа в Индия. Снимка: Ройтерс

След проблемите в Индия услугата на Facebook по проекта Internet.org - Free Basics, е закрита и в Египет. Засега властите не оповестяват конкретната причина за действието си, предава Associated Press.

Предлаганият от Facebook план Free Basics дава достъп на потребителите до социалната мрежа и други услуги, включително такива, свързани с образование, здравеопазване и обяви за работа. Всичко това е достъпно през мобилните телефони без план за трафик на данни. При това става дума за Facebook и неговия Messenger, но също така и за Wikipedia. Критиците считат това за нарушение на интернет неутралността, тъй като Facebook се опитва да се наложи като „входна врата“ към интернет.

В Египет реализираната чрез приложение услуга се предлага заедно с оператора Etisalat. Според Facebook 3 млн. египтяни са ползвали услугата, като от тях над 1 млн. преди това не са имали „достъп до интернет“.  Самата социална мрежа смята, че е доставчик на свързаност и просветител и се надява, ситуацията „да бъде изяснена в скоро време“.

За разлика от Индия, където от началото на предлагането през април 2015 г. Free Basics е критикуван, в Египет не се стигна до предварително видимо критикуване. Там услугата се предлага от два месеца. 

В Египет Facebook е изключително популярен, тъй като изигра важна роля в Арабската пролет. През 2011 г. продължителните демонстрации на площад Тахрир се организираха предимно чрез Facebook, поради което се стигна и до временно блокиране от вече сваления режим на Хосни Мубарак.

В Индия комисията за регулиране на интернет TRAI нареди на оператора Reliance Communications да спре услугата точно преди Коледа. Facebook отговори с реклама на две страници в Sunday Times Of India, в която се изказва за „дигитална равнопоставеност“. Окончателното решение се очаква през януари, пише India Times.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 14:28 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още