IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия започва разследване срещу WhatsApp

Властите се притесняват за новите правила за ползване, а максималният обем на глобата може да е 5 млн. евро

09:06 | 31.10.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Снимка: Getty Images News

Aнтитръстовият орган на Италия заяви, че открива разследване за това дали услугата за мобилни съобщения WhatsApp не задължава потребители да се съгласят да споделят лични данни с нейната компания майка Facebook и по този начин да налага „несправедливи" условия за потребителите, предава Ройтерс.

През август WhatsApp заяви, че ще започне да споделя телефонните номера на своите абонати със социалната мрежа, което накара европейските регулатори да декларират, че ще подложат въпроса на строга проверка.

Италианските власти съобщиха, че разследват дали приложението WhatsApp е накарало потребителите да вярват, че те не биха били в състояние да продължат да го използват, освен ако не се съгласят със срокове и условия, включително с обмена на лични данни. 

Тe също така проучват правилата за употреба на WhatsApp, включително дали само доставчикът има право да прекрати договора за ползване, както и „необосновани" прекъсвания на услугата.

Максималният обем на глобата в края на разследването може да е 5 млн. евро. Говорител на WhatsApp заявява, че компанията работи с властите, за да отговори на притесненията им.

По-рано през месеца испански орган, занимаващ се със защита на данните, твърди, че ще разследва дали наскоро обявеният трансфер на лична информация между чат приложението WhatsApp и социалната мрежа Facebook отговаря на испанските закони. Германия и Великобритания също обявиха, че започват разследвания.  

Компанията дори получи заповед от регулатор в Хамбург да спре да предоставя данни за германските потребители, ползващи чат услугата. Освен това социалната мрежа трябва да изтрие всички данни, които вече има, обяви комисар Йоханес Каспар, отговарящ за защитата на данните и свободата на информацията. По думите му Facebook няма никакво правно основание да използва информация за потребителите на WhatsApp.

Facebook пое контрола на чат приложението WhatsApp преди две години, а наскоро обяви, че то ще започне да предоставя данни на социалната мрежа. Ходът беше обявен като част от програма за синхронизиране на двата бизнеса. 

Промяната в политиката може да помогне на WhatsApp да генерира приходи, но също така може да отблъсне потребителите, които одобряваха строгите ѝ правила за поверителност на данните.

Федералната търговска комисия на САЩ преглежда два групови иска на потребители, подадени през август, в които се настоява, че ходът на Facebook нарушава законодателството в страната, което забранява несправедливи и измамни практики.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
ratten
преди 7 години
о, радвам се да прочета това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още