IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook обяви къде ще е третият ѝ международен център за данни

Той ще е разположен в Дания и ще създаде 150 работни места

17:46 | 19.01.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Социалната мрежа Facebook ще създаде нов център за данни в Оденсе, Дания. Това обяви базираната в Калифорния компания по време на пресконференция с представители на местните власти. Това е третият такъв център на Facebook извън САЩ, предава Ройтерс.

„Центърът за данни в Оденсе ще бъде един от най-развитите, енергийно ефективни центрове за данни в света“, коментира Нийл МакЕнтегарт, директорът на Facebook, отговарящ за операциите, свързани с тази част на бизнеса на компанията.

Facebook вече има центрове за данни в Швеция и Ирландия. 

Новият ще бъде издигнат в покрайнините на третия по големина град в Дания, който е известен като родното място на писателя на приказки Ханс Кристиан Андерсен.

Центърът ще работи само с възобновяема енергия, коментира МакЕнтегарт, допълвайки, че студеният климат ще помогне за охлаждането на сървърите, вместо да се разчита на климатици.

МакЕнтегарт заяви пред местния вестник Fyens.dk, че центърът ще струва над 100 млн. долара, но не разкри повече подробности. По думите му в него ще бъдат открити 150 работни места.

Facebook купи 0,5 кв. км площ в покрайнините на Оденсе през октомври миналата година, но тогава не обяви за какво ще ползва мястото.

Датският министър на енергетиката Ларс Лилехолт заяви, че решението на Facebook е признание за силите на Дания.

"Имаме една от най-добрите енергийни системи в света с голямо количество зелена енергия, висока степен на сигурност на доставките, добри връзки и конкурентни цени на енергията“, посочи още министърът.

Apple инвестира в център за данни в Северна Дания през 2015 г.

Очаква се новият център да започне работа през 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още