IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook наема още 3000 души, които да блокират предаването на сцени на насилие

Социалната мрежа предприема мерки след острите критики, че не се справя с премахването на проблемно съдържание

19:14 | 03.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Социалната мрежа Facebook ще наеме още 3000 служители през следващата година, за да отговори на оплакванията, че допуска неподходящо съдържание в платформата си и да ускори процеса на премахване на видеа, показващи убийства, самоубийства и други сцени на насилие. Това обяви главният изпълнителен директор на компанията Марк Зукърбърг, цитиран от Ройтерс.

Този ход е потвърждение от Facebook, че поне засега, се нуждае от нещо повече от автоматизиран софтуер, за да подобри мониторинга на публикациите. Facebook Live, услугата, която позволява на всеки потребител да излъчва видео на живо, се превърна в проблем, откакто беше пусната миналата година, именно заради случаите, в които хора предават сцени на насилие.

Зукърбърг, който е съосновател на компанията, заяви в публикация в социалната мрежа, че служителите ще бъдат допълнение към сегашните 4500 души, които се занимават с разглеждането на публикации, които може да нарушават условията на платформата.

Миналата седмица един баща от Тайланд излъчи чрез Facebook как убива дъщеря си, обяви полицията. След повече от ден и 370 хил. гледания социалната мрежа премахна видеото. Други клипове от места, като Чикаго и Кливланд, също шокираха зрителите с насилието, което показаха. 

“Работим по това тези видеа да се докладват по-лесно, така че да предприемем правилните действия по-скоро, независимо дали става дума да откликнем бързо, когато някой се нуждае от помощ, или да свалим публикацията”, обясни Зукърбърг.

Всичките 3000 нови служители ще бъдат назначени на нови позиции и ще следят цялото съдържание във Facebook, не само видеата, предавани на живо, обяви компанията. Facebook не разкри къде ще бъдат открити работните места. По-късно днес компанията ще обяви своите финансови резултати. Това ще се случи след приключването на борсовата сесия в Ню Йорк.

Най-голямата социална мрежа в света, която има 1,9 млрд. потребители месечно, се насочи към изкуствения интелект, за да се опита да автоматизира процеса по намиране на порнография, насилие и друго потенциално опасно съдържание. През март тя обяви, че планира да използва подобни технологии, за да помогне за откриването на потребители със склонност към самоубийство и да им помогне.

И все пак Facebook все още разчита до голяма степен на своите потребители, които да докладват за проблемно съдържание. Тя получава милиони доклади от хора всяка седмица, а подобно на други големи компании от Силициевата долина, разчита на хиляди служители, които да разглеждат публикациите.

Работниците, които се занимават с това, работят на места като Индия и Филипините, и се сблъскват с тежки условия за труд, след като прекарват часове във вземане на трудни решения, пресявайки травмиращ материал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още