IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook ще предостави детайлни данни за свързаните с Русия акаунти

Социалната мрежа се опитва да предотврати по-строга регулация, свързана с политическата реклама

08:40 | 02.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

На фона на засилването на контрола от страна на федералните следователи и обществеността Facebook обяви в неделя, че планира да предаде повече от 3 000 свързани с Русия и американските президентски избори реклами на разследващите в Конгреса в понеделник.

Решението, което идва след седмица, в която чухме нарастващи призиви от страна на Конгреса за подробности относно рекламната система на Facebook, е последният опит на голяма технологична компания да разкрие обхвата на намесата на Русия в президентските избори през 2016 г., пише The New York Times.

През миналата седмица Марк Зукерберг, главен изпълнителен директор на Facebook, обеща да работи с разследващите и други технологични компании в опит да заличи разпространението на фалшиви новинарски материали и фалшиви акаунти в сайтовете. Това е все по-голяма заплаха, която Facebook и подобни компании започват да срещат през последните месеци.

„Това е ново предизвикателство за интернет общностите - да се справят с опити на национални държави да подкопаят изборите", каза Зукърбърг в изявление на живо в своя Facebook акаунт през миналата седмица. „Но ако това е нещото, което трябва да направим, ние се ангажираме да го сторим". 

Facebook не е разкрила типовете реклами и съдържанието, които компанията ще предаде. Но според спекулациите става дума за постинги по въпроси като религията, расата, собствеността върху оръжията и други политически теми.

Конгресът също така повиши възможността за регулиране на политическата реклама в социалните медийни сайтове. През миналия месец демократите от Конгреса поискаха от Федералната избирателна комисия да я посъветва как да се предотврати незаконното чуждо влияние върху американските избори чрез социалните медии. Facebook, Twitter и Google - за разлика от телевизията, печата и радиото - понастоящем не са обвързани със закон да разкриват кой купува техните реклами.

В опит да предотврати подобна регулация, Facebook обеща да преосмисли своите рекламни системи, за да даде по-добра представа за самоличността на тези, които купуват политически реклами в мрежата. В бъдеще ще има начини потребителите да видят всички политически реклами, свързани с конкретен рекламодател във Facebook, заяви Зукърбърг. 

Facebook - най-голямата социална мрежа в света, се превърна в основна платформа за политически реклами в интернет, тъй като има много широк обхват и осигурява на рекламодателите огромни възможности. Затова тези реклами могат да станат важен източник на информация за разследването. Facebook вече даде информация за свързаните с Русия реклами на специалния прокурор Робърт Мълър, който също разследва твърденията за намеса в изборите, добавя Ройтерс.

Но Facebook не е единствената технологична компания, която е проучвана. На среща със следователи от Конгреса през миналата седмица Twitter разкри, че е изтрила стотици свързани с Русия акаунти от своята платформа. Google също се намира по средата на провеждане на вътрешно разследване дали рекламните ѝ продукти са играли роля в намесата на Русия в изборите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още