IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook е знаела за руската намеса още от 2014 г.?

Това сочи вътрешен документ на компанията, но тя отрича подобно нещо

18:00 | 27.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Facebook е знаела, че свързани с Русия лица използват функция на социалната мрежа, която е позволила на рекламодателите да събират големи обеми от данни още през октомври 2014 г., сочи вътрешен имейл, който представител на британските власти твърди, че е видял, пише Bloomberg.

Преди това Facebook заяви, че не е била наясно с подобен род руска активност в платформата до малко след провеждането на изборите за президент на САЩ през 2016 г.

Деймиън Колинс, ръководител на британската комисия, която разследва влиянието на фалшивите новини, твърди, че е видял имейл от инженер на Facebook, който говори за подозрително събиране на данни, свързано с Русия, във Facebook цели две години преди изборите.

Комисията на Колинс е получил имейла, след като е принудила основателя на американската софтуерна компания Six4Three да предаде множество документи по време на бизнес пътуване до Лондон. Основателят на Six4Three е получил документите като част от процес, свързан със съдебно дело срещу Facebook, което компанията му е завела в Калифорния.

Facebook твърди, че документът, цитиран от Колинс, е изваден от контекст.

„Инженерите, които са отбелязали тези вътрешни опасения, след това са направили проучване и не са открили никакви доказателства за специфична руска активност“, посочва компанията в имейл до Bloomberg.

Ричард Алан, вицепрезидент на Facebook, отговарящ за решенията, свързани с политиките ѝ, не иска да коментира документите, които са изпратени до калифорнийски съд. Колинс твърди, че „на този етап“ комисията няма да разкрие пълния пакет с документи.

Властите във Великобритания и в други страни изразиха притесненията си, че компанията злоупотребява с общественото доверие и в крайна сметка не е успяла да предостави честни отговори на въпросите за неправомерното използване на потребителски данни.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още